Här uppträder Jens Lekman – till stöd för biblioteket

Alliansens besked på fredagen är att stadens bibliotek ska fredas. Tidigare under dagen samlades ett hundratal personer på nedläggningshotade Hjällbo bibliotek, när Jens Lekman genomförde en spelning till stöd för stadens bibliotek.
– Det är en plats som betytt mycket personligen för mig som växt upp i Hammarkullen här bredvid, säger han.

ANNONS
|

På fredagseftermiddagen skickade den styrande alliansen i Göteborg ut ett pressmeddelande om att inga bibliotek kommer läggas ner. Pengar kommer i stället tas från andra håll.

Protesterna mot kulturförvaltningens förslag om att lägga ner bibliotek har under veckan varit omfattande. På torsdagen agerade boende på Styrsö genom att låna böcker från biblioteket på ön, med planen att hålla dem "kidnappade" tills ett beslut om att det får vara kvar är fattat.

LÄS MER:Alliansen: Inga bibliotek läggs ner

Och på fredagen kom Jens Lekman till Hjällbo bibliotek och spelade, detta efter att han frågat en vän som arbetar på biblioteket.

– Det är en plats som betytt mycket personligen för mig som växt upp i Hammarkullen här bredvid. Det är en viktig plats och den betyder jättemycket för de som bor här.

ANNONS

Tillägnade låt till Hjällbo

LÄS MER:Massiva nedskärningar hotar Kulturgöteborg

Han säger att han har förståelse för att politikerna sitter i en svår sits, och att verksamhetens effekter är svåra att mäta i siffror. Han tycker dock att man behöver se den större bilden.

– Jag tycker att biblioteket har en viktig funktion som integrationspunkt. En plats där man kan sitta ner, spela schack eller göra sina läxor utan att betala massa pengar för att köpa en kaffe. Vi behöver såna mötesplatser.

Knappt hundratalet personer hade samlats på biblioteket. Flera lånade böcker, i ett hörn sitter en grupp äldre män och spelar schack och verkar inte ta notis av musikerbesöket.

Jens Lekman plockade upp gitarren och ställde sig och spelade i trappan bakom lånedisken. Från "Your arms around me" till " A sweet summer's night on hammer hill", och tillägnade den sista, "You are the light", till biblioteket och människorna som bor i Hjällbo.

"Viktig samlingsplats"

LÄS MER:Grith Fjeldmose (V): "Det är förödande"

Sara Bjerdén, boende i Hjällbo, fick på torsdagen frågan från bibliotekarierna om att hålla i en namninsamling. Det ville hon, och på fredagseftermiddagen var den fysiska listan uppe i 246 namn. Därtill finns en digital insamling. Hon pekar på att biblioteket är en viktig samlingsplats för boende i Hjällbo, gamla som unga.

– Många ungar har frågat mig: "Vart ska vi ta vägen?". Så jag vill göra allt för att biblioteket ska vara kvar.

ANNONS

Halla Ibrahim, 8 år, hennes storasyster Amal Ibrahim, 10, och deras mamma Semira Omer Ibrahim bor i närliggande Eriksbo och besöker ofta Hjällbo bibliotek. Bland annat deltar de i en bokcirkel.

– Det finns så många böcker här och jag älskar att läsa. Det skulle kännas väldigt tråkigt om de stängde biblioteket, säger Amal Ibrahim.

LÄS MER:Speldags hotat– tusentals spelningar på äldreboenden kan försvinna

Kulturbudgeten

Totalt behöver kulturnämnden spara 30 miljoner kronor 2020. Kulturförvaltningen har lagt fram ett förslag som bland annat innebär att spara 16,7 miljoner genom att flytta fram behövliga satsningar som nyrekryteringar och företagshälsovård. Därtill ska alltså 13 miljoner sparas genom att lägga ner verksamheter.

2,5 miljoner kronor tas enligt förslaget från Film i Väst. Därutöver har kulturförvaltningen listat en rad verksamheter för politikerna att ta ställning till. Förutom sex bibliotek samt nedskärningar på bokbussarna rör det sig om Sommarunderhållningen, Kulturnatta, Urban Konst, Skolbio, Kultursommarjobben, Göteborgs film- samt danssatsning och utvecklingsstödet till Kulturskolan.

ANNONS