Arvid Stark, även känd som ena halvan i Carbonara-paret.
Arvid Stark, även känd som ena halvan i Carbonara-paret. Bild: SVT

Nina Morby: Finalen är ett antiklimax inför den stora återträffen

Det är dags för paren att fatta det stora beslutet, som egentligen inte är så stort. Finalen av ”Gift vid första ögonkastet” är så tråkigt och långdraget att ett pressmeddelande hade räckt, skriver Nina Morby.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag vet inte när det hände, det här att SVT Play införde möjligheten att titta på program i dubbel hastighet. Men under avsnitt 10 av ”Gift vid första ögonkastet” är det verkligen en välsignelse.

Den officiella finalen, ”beslutsdagen”, är typexemplet på ett västgötaklimax. För den som följt säsongen kan parens svar omöjligt vara svårt att förutspå – såväl Rosanna och Christoffer som Emmy och Mattias har redan sagt att de är kära i varandra. Dessutom vet alla att beslutet att fortsätta vara gift är lika mycket värt som Johan Pehrsons vallöften.

Paren säger en sak innan valet. Sedan genomförs valet och då säger de en sak också efter valet, för att parafrasera den långa korvälskaren.

ANNONS

Det vi alla egentligen väntar på är återträffen, som sänds först nästa vecka. Då har det gått nästan ett år sedan paren gifte sig och enligt avsnittsbeskrivningen utlovas både roliga och sorgliga överraskningar. Blir det en Chrisanna-bebis? Har Emmy köpt sin enkelbiljett till Stockholm? Den som lever får se.

Men låt oss nu återgå till vårt västgötaklimax, i dubbel hastighet.

Redan förra avsnittet fick vi nys om vad upptakten inför det stora beslutet skulle bestå av: Att deltagarna fick träffa det, enligt psykologen Fredric Bohm, ”intensivt lyckliga och intensivt förälskade” Carbonara-paret Ida och Arvid Stark, som är så framgångsrika i sin relation att han oroar sig för att de andra paren ska känna att de inte kan leva upp till deras nivå.

Att sårbarhet är något som bygger på förtroende, som i sin tur kräver tid, verkar ingen riktigt tänka på.

Så därför har de också bjudit in förra säsongens Alexander Sjöstrand, som ädelt axlar rollen som frånskilt fuck-up. Trots att han väntar barn med sin nya partner får han bistå med hjälp utifrån sin position som den som vet hur det känns att ha misslyckats, allt medan Carbonara-paret dränker sig i självgodheten över att vara programmets Brangelina. ”Har ni fisit för varandra? Har ni bajsat med öppen dörr?” frågar Ida nöjt och får de andra paren att se tvekande på varandra när de konstaterar att de ännu inte nått denna upphöjda nivå av gränslöshet. Som tur är.

ANNONS

Sedan går paren vidare till att prata på tu man hand med Brangelina och fuck up-Alex. Konversationerna fastnar, som så ofta i detta program, kring hur ”djupt” de nått i sina relationer (vilket i sammanhanget blir något obehagligt) och vilken nivå av sårbarhet de hunnit visa på fem veckor av snabbspolat äktenskap. Att sårbarhet är något som bygger på förtroende, som i sin tur kräver tid, verkar ingen riktigt tänka på.

I övrigt är tid inte någon bristvara i detta avsnitt. När Arvid, Ida och Alex har tackat för sig börjar de riktiga trollkonsterna för att göra den sista halvtimmen godtagbar. Det resulterar i ett, även i den dubbla hastighetens mått mätt, outhärdligt långt segment med framtvingad oro, dramatiska tongångar och kläder som sätts på med en kommunal hastighet inför det stora beslutet.

Till slut säger paren ja till varandra, och det under ytterst odramatiska former. Vore det inte för den korta men bedårande scenen där Emmy och Mattias säger att de älskar varandra, hade det gott och väl räckt med ett pressmeddelande.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Näst sista avsnittet är en död fest som luktar varm öl

LÄS MER:SVT slarvar på Jim och Linneas bekostnad

LÄS MER:Parhelgen visar parens skeva uppfattning om varandra

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS