Jim i ”Gift vid första ögonkastet”.
Jim i ”Gift vid första ögonkastet”. Bild: SVT

Nina Morby: SVT slarvar på Jim och Linneas bekostnad

Jim och Linnea har valt att hoppa av experimentet. I sociala medier går teorierna varma kring varför. Nina Morby är kritisk till att SVT inte varit bättre på att stävja spekulationerna.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Slattarna är uppdruckna, brassestolarna inplockade och bakfyllan har äntligen börjat avta. Efter gårdagens grillfest är det dags för paren att packa ihop sina grejer och återvända hem.

Det borde vara en uppsluppen stämning, baksmällan till trots. I stället präglas morgonstunden av ett påtagligt, nästan fysiskt obehag. Ett mörker som drabbat fler än ett par.

Till att börja med har Torsten och Anastasia haft en “nattmangling”. Återgivningen av bråket är kryptisk, men vi förstår att Torsten har sagt till Anastasia att han inte attraheras av henne fysiskt.

Hon sitter i skåpbilen och berättar gråtandes för psykologen Hana Jamali om hur Torsten sagt att han inte tycker att hon är ”fin”, men att han ändå är kvar för att han ser möjlighet för ”självutveckling” vilket Anastasia, självklart, är helt ointresserad av att vara del av.

ANNONS

De lämnar campingen och parhelgen tillsammans. Anastasia kör bilen och passar samtidigt på, med Håkan Hellströms “För sent för edelweiss" i bakgrunden, att ge Torsten ett gott råd: att även om ärlighet varar längst, så finns det gränser.

Sällan har det varit tydligare vilka labbråttor deltagarna i detta program är, och hur mycket de skadar sig själva i strävan efter att bli det par som experterna övertygat dem om att de kan bli.

Kontrasten till paret Emmy och Mattias kunde inte vara större. För medan resan ser ut att ta slut för Torsten och Anastasia, avancerar deras relation till nästa nivå. Efter ett smärtsamt första dygn ifrån varandra förklarar de sin kärlek på en gräsplätt vid vattnet. Man kan böla ned tangentbordet för mindre.

Lika vacker är förälskelsen hos Rosanna och Christoffer, sitt evighetslånga bråk om Christoffers Excel-personlighet till trots. Nu erkänner till och med Rosanna att hon är kär, och striden om Göteborg och Malmö känns med ens så väldigt avlägsen.

Men så riktas kameran mot Jim och Linnea, och allt blir mörkt igen. Båda två ser helt nedbrutna ut, så olika personerna som klev in i experimentet från början. ”Det har ju onekligen hänt någonting er emellan” säger psykoterapeuten Kalle Norwald i ett gemensamt samtal med dem, och uppmanar Linnea förklara vad som gått fel.

ANNONS

Hon svarar att hon känt sig ”trängd”, ”besviken”, och att hon inte ”vill att någon ska ta på mig när jag inte vill”.

Det skadar SVT:s rykte, men desto mer skadar det Jim och Linnea.

Jims svar är nästan obehagligt korrekt, som om han ChatGPT:at fram det mest klanderfria citatet. Han säger att han ”äger ansvaret i den här situationen”, men att han aldrig ”haft någon intention att ta mig friheter jag inte har”. De väljer att avsluta experimentet, ett beslut som även Kalle Norwald stämmer in i är det rätta. Som tittare undrar man givetvis vad exakt det är som har hänt.

Det är tydligt att produktionen har för avsikt att skydda Jim och Linnea genom att inte gå in på detaljer, vilket är en naiv hållning i ett sociala-medielandskap där öppna forum tillåter människor att spekulera fritt. Redan innan dagens avsnitt gick Facebooktrådar varma med teorier och ryktesspridning, där tittare själva försökt fylla i informationsluckorna som SVT inte tillhandahåller.

Det hela känns väldigt olustigt. ”Gift vid första ögonkastet” är trots allt inget hafsverk. Programmet spelades in för ett år sedan och lika lång tid har de haft på sig att klippa, lägga in förtydliganden och fatta beslut om att ställa in programmet helt. Ändå behöver SVT nu krishantera.

ANNONS

I en intervju med GP bedyrar SVT:s presschef Camilla Hagert att produktionen satt deltagarnas välmående i fokus. Så har det säkert varit, den tid paren varit med i experimentet. Men nu exponeras deras handlingar och beteenden för miljontals tittare, som inte alls är lika välvilliga. Vad erbjuder SVT för skydd då?

”Gift vid första ögonkastet” är inne på sin tionde säsong. De är gamla i gemet, men beslutet att lämna så mycket utrymme för spekulation och egen tolkning känns som ett nybörjarmisstag. Det skadar SVT:s rykte, men desto mer skadar det Jim och Linnea.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Parhelgen visar parens skeva uppfattning om varandra

LÄS MER:GVFÖ-Jim får mig att sakna kanskemännens kyla

LÄS MER:Sjukhusbesök och bakfylla under parens bröllopsresor

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS