Christoffer och Torsten under en lek där paren ska försöka gissa vilken hand som tillhör deras partner. Christoffer gissar fel, trots sitt grandiosa självförtroende.
Christoffer och Torsten under en lek där paren ska försöka gissa vilken hand som tillhör deras partner. Christoffer gissar fel, trots sitt grandiosa självförtroende. Bild: SVT

Nina Morby: Parhelgen visar parens skeva uppfattning om varandra

Parhelgen är här och samtliga par tycks hemfalla åt en klassisk villfarelse: Att alla andra par är lite kärare, bråkar lite mindre och ligger lite oftare. Men att Jim och Linnea utses till årets ”power couple” kunde inte vara mer fel, skriver Nina Morby.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det finns många platser som kan framkalla romantik. En brygga på Vrångö. Sandstränderna på Österlen. Slottsskogen i sensommarskrud.

Och så finns det platser med motsatt effekt. Motala kommunhus. Parkeringen vid Ica Focus och, får vi nog påstå, en regnig campingplats i utkanten av Lidköping.

Men Wunder Baum-granar och tyska turisters myntinkast är inget som hindrar deltagarna i ”Gift vid första ögonkastet” från att hänge sig åt förälskelsen. Torsten är exempelvis synbart betuttad i sin nya, preliminära partner. Inte Anastasia, såklart, utan husbilen Bettan som han tittar på som om hon vore the one that got away. Kanske är det första gången sedan experimentets start som han är riktigt glad.

ANNONS

Nåväl. Den enes lyckade husvagnssemester är den andres död, som det heter. Mattias ser ut att vantrivas i sitt nya habitat, trots att han investerat i både stråhatt och hawaiiskjorta. Hela hans väsen tycks inkompatibelt med mulltoa och myggmedel. Han tittar på ett uppfällbart bord som om det vore ett infekterat munsår. Till slut får han rätsida på det och kan ägna sig åt en annan munter aktivitet: Att diskutera framtidsplaner med sin fru.

Även det dömt att misslyckas. Det visar sig att Emmy inte riktigt delar hans dröm om ett Anderssonliv (tydligen ett Svenssonliv fast lite bättre). Hon vill känna sig fri, ut och resa och verkar inte veta om hon vill ha barn. Hon vill heller inte att Mattias ska anpassa sig efter hennes vilja, vilket i sammanhanget blir märkligt. Är inte det vad en relation till stor del går ut på? Kanske ska hon bara följa Torstens exempel och skaffa sig en partner med en motor och ett par vindrutetorkare.

Väl på plats på den eftertraktade semesterorten börjar de olika paren genast jämföra sig med varandra, som alltid är fallet i denna fas av programmet. Samtliga tycks även hemfalla åt en, oavsett om man är med i ”Gift vid första ögonkastet” eller inte, klassisk villfarelse: Att alla andra par är lite kärare, bråkar lite mindre och, förmodar jag, ligger lite oftare.

ANNONS

De andra killarna nöjer sig med att instämma i att hans bekräftelsebehov är osexigt.

Christoffer utser exempelvis Jim och Linnea till årets ”power couple”, ovetandes om att de inte kommer sova tillsammans under helgen. Emmy och Mattias är överens om att Torsten och Anastasia ”verkligen hittat varandra”, fastän paret bråkar i sin husvagn några meter bort. Samtidigt fungerar parhelgen som en katalysator för parens känslor för varandra, menar Kalle Norwald. Det märks som mest på Christoffer och Rosanna, vars kladdiga gullighet når nya konsistenser bland husvagnarna och brassestolarna.

Jim tittar på dem som om de vore kolaremmar, och han ett barn med diabetes. Relationen med Linnea är om möjligt ännu sämre än den var i förra avsnittet, och frågan är om den ens går att reparera. Hon behandlar honom som en främling med dålig andedräkt. Han tittar på henne som om hon vore en lärare som precis gett honom kvarsittning.

Till slut kommer han till en smärtsam insikt, som han delar med de andra killarna: Anledningen till varför hans tidigare relationer inte hållit är, förstår han nu, på grund av honom själv. Oavsett vad det är han syftar på, och hur väl det överensstämmer med verkligheten, är det få personer som hade kunnat erkänna en sådan sak i tv. De andra killarna nöjer sig med att instämma i att hans bekräftelsebehov är osexigt.

ANNONS

Kvällen avslutas ändå i något slags dur. Christoffer och Rosanna hånglar vid matbordet. Sverigesommaren visar sig från sin absolut sämsta sida. Ett kolsvart hamburgebröd faller mot marken och allt avslutas, djupt ironiskt, med ”The Power of Love” med Frankie Goes to Hollywood. En glasklar insikt når mig:

Det ger en alldeles särskild tillfredsställelse, att se män misslyckas med att grilla på tv.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Det är inte farligt med kärlek som skaver

LÄS MER:GVFÖ-Jim får mig att sakna kanskemännens kyla

LÄS MER:Därför är årets säsong så tråkig

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS