För att nå fulländad kärlek behövs lite arbete. Men låt bli att dricka gift.
För att nå fulländad kärlek behövs lite arbete. Men låt bli att dricka gift. Bild: Twentieth Century Fox

Fanny Wijk: Det är inte farligt med kärlek som skaver

Val av partner har blivit en enkät. Borta är kemi och dåliga förutsättningar. Men kärlek måste inte vara enkel för att vara rätt. Fanny Wijk slår ett slag för det som skaver.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag läste i Dagens Nyheter förra veckan att jag och min kille absolut inte kan vara ihop. Det är roligt, eftersom vi är det sedan ett decennium tillbaka och mig veterligen inte planerar att separera. Ändå står det i artikeln “Lika eller olika i parrelationen – vad fungerar bäst?” att vi är dödsdömda. Anledningen: en av oss är extrovert (han) och en introvert (jag) – en kombination så omöjlig att personlighetsforskaren Petri Kajonius drastiskt slår fast: “njut av den kortvariga relationen – för den kommer att ta slut”.

Ja, på pappret är det orimligt få egenskaper som förenar oss. Ganska ofta förstår jag inte hans behov, ganska ofta förstår han inte mina – och det leder absolut till konflikt. Men så träffades vi också innan dejtingappar var en grej och var för unga för att väga in faktorer som barn, äktenskap och hur den andra gillar att packa sin diskmaskin. Det var inte sunt förnuft avgjorde, det var magkänsla.

ANNONS

Men trots det rigorösa testandet går det oftast åt helvete ändå, inte sällan för att det saknas attraktion

I dagens dejtingsamhälle finns inte mycket utrymme åt ogenomtänkta beslut. Människor må fortfarande drömma om en kärlekshistoria i paritet med Romeo och Julia (minus gift + dolk), men genomför samtidigt regelrätta intervjuer på dejtingapparna innan man ens tar varandra i hand. Enkelheten i att sålla bort alla som inte har de egenskaper eller erfarenheter vi tror att vi behöver ställer också höga krav på ens egen självkännedom. Det är verkligen inte säkert att det du tror att du behöver är det du skulle må bra av att ha.

Vårt mest älskade exempel på försök att komma förbi sina egna dåliga mönster är dejtingprogrammet “Gift vid första ögonkastet”, där experter parar ihop två deltagare baserat på en hel hög tester, intervjuer och terapisessioner. Ofta matchas de med någon som är totalt olik de som de dejtat innan. Men trots det rigorösa testandet går det för många åt helvete ändå, inte sällan för att det saknas attraktion.

Attraktion är nämligen kemi, eller magi om man vill vara sådan. Den kan inte kalkyleras fram, den sker oavsett hur långt ifrån varandra två personer hamnar i ett personlighetstest. Attraktion kan också få oss att stå ut med att vår partner inte har exakt de egenskaper som vi tänkt oss. Så pass att en person med en specifik trasa för varje hörn i en lägenhet kan leva ihop med en total slarver – är det jobbigt? Ja. Men det kan det väl vara värt.

ANNONS

Föräldrar som klagar på hur fruktansvärt jobbigt det är att ha barn i vareviga kulturtext är lika medskyldiga som inflation, krig och klimatkris

Jag har nämligen alltmer börjat oroa mig över att vi inte längre klarar av saker som är just jobbiga. Unga blir hemmasittande i väntan på sitt stora TikTok-break, det är för jobbigt att ta ett vanligt... jobb. Vi betalar hellre en annan människa slavlön än att ta på oss skorna och hämta vår egen pizza. Och förra året slogs svenskt bottenrekord i födelseantal – vi har inte förökat oss så lite sedan mätningarna började 1749. (Något som också Mark Isitt noterade i sin lördagskrönika.)

Unga vuxna är oroliga för framtiden, tror experterna, det är därför de låter bli att skaffa barn. Själv tror jag att alla föräldrar som klagar på hur fruktansvärt jobbigt det är att ha barn i vareviga kulturtext är lika medskyldiga som inflation, krig och klimatkris. Orkar man verkligen ge upp sitt eget bekväma medelklassliv för att torka snor och byta blöja på nån annan?

Så till alla där ute som försöker hitta kärlek i vår nya tid: gör tvärtemot vad personlighetsforskarna säger

Den amerikanska psykologen Robert Sternberg har skapat en teori om kärlek: ”Kärlekens triangel”. Enligt den består riktig kärlek av tre komponenter: passion, intimitet och kompromiss. För att nå en fulländad kärlek enligt teorin måste alla tre komponenter finnas. Enligt Stenberg är det svåraste inte att hitta denna typ av kärlek, utan att bibehålla den. Det är helt enkelt jobbigt.

ANNONS

Så till alla där ute som försöker hitta kärlek i vår nya tid: gör tvärtemot vad personlighetsforskarna säger. Revidera din lista på krav. Du kanske finner attraktion där du aldrig skulle letat och den kanske är värd att arbeta för. I en relation som skaver kan det också födas något intressant. Kärlek är att kompromissa.

LÄS MER:GVFÖ-Jim får mig att sakna kanskemännens kyla

LÄS MER:Nu är det dags för krogvärldens Fröken Snusk

LÄS MER:Ställ in alla hysteriska baby showers

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS