Christoffer i ”Gift vid första ögonkastet".
Christoffer i ”Gift vid första ögonkastet". Bild: SVT

Nina Morby: Näst sista avsnittet är en död fest som luktar varm öl

Anastasia och Torsten kastar till slut in handduken, tack och lov. Men med bara två par kvar blir underhållningsvärdet lidande, skriver Nina Morby.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Att titta på det senaste avsnittet av ”Gift vid första ögonkastet” är lite som att komma ett halvt dygn försent till en fest. Tomma ölburkar täcker borden, stället luktar fränt av spya, någon har kissat i en vas. Det roliga är i allra högsta grad över. Kvar är bara ångest, brutna löften och en avdankad dj som vägrar gå hem.

Men festen i ”Gift vid första ögonkastet” slutade egentligen för länge sedan, om den någonsin kom igång. För hälften av deltagarna – Jim och Linnea, Torsten och Anastasia – har de senaste fem avsnitten varit en enda långsam färd rakt ned i avgrunden.

ANNONS

Kärleksrelationer är svåra och medför alltid vissa risker, absolut, men lägg där till ett fullspäckat schema och ett kamerateam som ständigt nosar deltagarna i röven, och du får uppenbarligen fyra känslomässigt utbrända deltagare som kanske hade mått bäst av att inte ha medverkat alls.

Till slut blir scenen ett irriterande sömnpiller.

Att Torsten och Anastasia nu valt att avsluta sitt äktenskap är i sammanhanget en välsignelse, men vägen fram till beslutet har kostat dem båda mycket. I parterapisoffan hos Hana Jamali syns en förtvivlad Torsten, ångerfull över att han sårat Anastasia med sin okänsliga ärlighet kring bristen på attraktion. Anastasia godtar ursäkten, mer eller mindre pliktskyldigt, och avslutar sin medverkan med att konstatera att ”vissa saker är värda att bli sårade över”.

Det är, i all sitt elände, ett ganska fint avslut på en väldigt ansträngd relation.

Vad som dock blir tydligt när bara två par återstår är att det nu börjar bli tufft att få ihop tillräckligt med material för att fylla de nästan timslånga avsnitten. Rosanna och Christoffers evighetslånga ”skojbråk” (ett illa maskerat förspel) får därför alldeles för mycket tv-tid. Vad ska man egentligen ha på pannkakorna, är frågan som debatteras lite för länge. Till slut blir scenen ett irriterande sömnpiller.

ANNONS

Men mer orolig blir jag när paret besöker Christoffers vänner i Göteborg, och han målar upp de olika anledningarna som talar mot att de kommer fortsätta vara tillsammans. ”Att jag vaknar upp en dag och känner att nu förväntar jag mig andra saker av Rosanna”, avslutar han trestegsraketen med. Ju längre diskussionen pågår desto mer tycks han komma till insikt med vilka utmaningar de står inför.

Tur då att produktionen har ringt in Carbonara-paret, som ska bistå med relationsråd innan paren fattar beslut om de vill fortsätta vara gifta eller inte. Plötsligt skrider Arvid Stark in med förra säsongens avkastning på magen (dottern Rakel) och uppmanar deltagarna att ”fuck that shit” till tonerna av dramatisk musik. Likt en avdankad dj som vägrar gå hem.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:SVT slarvar på Jim och Linneas bekostnad

LÄS MER:Kan ”Gift vid första ögonkastet” bli en väckarklocka?

LÄS MER:Parhelgen visar parens skeva uppfattning om varandra

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS