Skanstorget.
Skanstorget.

Får den här krönikan handla om Skanstorget?

Mark Isitt öppnar för att bli mindre elitistisk och låta läsarna tycka till om hans texter så väl som om Göteborgs stadsplanering.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Kära läsare,

Bör jag bli mindre elitistisk? Raljerar jag för mycket? Är jag lite väl syrlig mot lokalpolitikerna, slitvargarna i rådhuset som ställer upp så osjälviskt och som valt bort en hel raketkarriär inom det privata bara för att företräda lilla dig och mig? Bör jag sluta klaga, göra lite nytta för en gångs skull?

LÄS MER:När gavs göteborgarna chansen att säga sitt om stadens nya skyskrapor?

Säg vad du tycker, snälla, jag vill veta. Du som göteborgare, din åsikt, den är verkligen så himla viktig för mig. Så viktig att jag från och med nu skulle vilja be dig att lägga allt annat åt sidan och hjälpa mig med skrivandet. Jag menar, det är ju ändå din prenumeration som delvis betalar mitt arvode. Vad jag ska skriva och hur jag ska skriva och om jag ska skriva – hädanefter är valet ditt. Punkt eller utropstecken, komma eller tankstreck, vokaler eller konsonanter – du bestämmer. Allt annat vore ju odemokratiskt.

ANNONS

Vi börjar med det samma, tycker jag. Vore det okej med dig om den här krönikan handlade om Skanstorget? Du vet den där öppna ytan mellan pittoreska Haga och grandiosa Olivedal, som öppnar sig så pampigt mot Skansberget och Skansen Kronan, som därmed synliggör en väsentlig del av Göteborgs historia och som hade kunnat vara en lummig oas, en unik korsning mellan torg och park i en annars överkörd asfaltsöken? Du har aldrig hört talas om…? Kanske för att kommunen låtit ”torget” förfalla till en skräpig p-plats där ingen längre vill uppehålla sig.

Här vill fastighetsnämnden nu resa en serie flerbostadshus, sex till sju våningar. Personligen tycker jag att det är hål i huvudet – förlåt, ”en smula ogenomtänkt” – men vad anser du, som göteborgare, som ju bor i staden och är den ovedersägliga och ultimata Göteborgskännaren? Och kom ihåg, tänk efter noga nu, låt inte dina personliga preferenser påverka. Letar du lägenhet – här adderas ett par hundra nya, i bästa läge – eller vill du ratta din bil överallt – här planeras ett underjordiskt garage i flera plan – låt inte detta styra ditt val. Ställ dig över sådana petitesser. För här handlar det om allas vårt Göteborg. Göteborgs väl och ve är beroende av just dig.

ANNONS

LÄS MER:Är det inte dags för revolution i Göteborg?

Detta är ett ruskigt ansvar att bära, jag vet. Men just därför är det så gôrhärligt att vi har varandra, eller hur? Kompromissar vi tillräckligt mycket kommer vi helt säkert fram till en hållning som majoriteten kan ställa sig bakom. Och skulle det ändå bli bråk kan vi alltid skylla på varandra, höll jag på att säga, då kan vi alltid hänvisa till våra fantastiska intentioner, vår vilja att involvera alla, tutti, tout le monde.

Så länge de är göteborgare, vill säga.

Fotnot: Fram till den 23 oktober kan du som göteborgare – bank-ID krävs – och 16 år eller äldre rösta om hur Skanstorget ska bebyggas. De tre arkitektförslagen hittar du här på stadsutveckling.goteborg.se/skanstorget. Att bevara och upprusta torget finns inte med som alternativ.

ANNONS