Hur många seriösa selfies kommer Europaparlamentariker Alice Bah Kuhnke bjuda på under 2024?
Hur många seriösa selfies kommer Europaparlamentariker Alice Bah Kuhnke bjuda på under 2024? Bild: Henrik Montgomery/TT

Laura Ingemarsson: EU-politiken 2024 bjuder på seriösa selfies och kallbad

Kommer Jonas Sjöstedt ut som politisk kanskeman? Ska Anna Maria Corazza Bildt släppa en bok om kallbad? Hur många seriösa selfies har Alice Bah Kuhnke i sig? EU-valet står för dörren och vad som helst kan hända när Laura Ingemarsson ställer prognosen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Nytt år och nytt val! Med cirka 150 dagar kvar tills valurnorna öppnar kan man nu äntligen säga att EU-valrörelsen är igång på riktigt. Spekulationerna kring valet är många, men här kommer den tämligen realistiska prognosen över vad som kommer att ske i EU-politiken under 2024.

Nästan direkt efter årsskiftet startar en ljummen debatt om den svenska EU-journalistiken och dess brister. Diskussionen fortsätter fram till slutet på maj och ebbar sakta ut. Totalt skrivs det fler artiklar om att svenska medier inte skriver om EU än faktiska artiklar om EU. Debatten ligger sedan vilande fram till nästa Europaparlamentsval 2029.

Under våren avskaffar Ungern demokrati, pressfrihet och rättsstaten. De blockerar allt humanitärt och militärt bistånd till Ukraina och använder sedan pengarna för att bygga “anti-bög-mur” av taggtråd längs den österrikiska gränsen. Den miljöpartistiska Europaparlamentarikern Alice Bah Kuhnke tar en väldigt seriös selfie för att kommentera utvecklingen.

ANNONS

Kristdemokraternas Sara Skyttedal publicerar en debattartikel om alla européers rätt att röka gräs på skjutbanan i syfte att trigga partistyrelsen.

I maj uppstår stor förvirring kring huruvida Australien får rösta i valet. Kommissionsordförande Ursula von der Leyen förklarar under en presskonferens att man inte kan rösta via Duo-appen. Edward af Sillén och Måns Zelmerlöw leder den EU-politiska debatten i SVT Agenda. Hanna Fahl roastar partilistorna i DN.

SD-kandidaten Charlie Weimers gör ett utspel om att EU-tjänstemännen i Bryssel, som jobbar med Tidö-relaterade frågor, ska få högre lön. Han mottar rekordmånga personkryss.

Under Vänsterpartiets kongress i Jönköping den 8-12 maj antar man ett nytt partiprogram som tydliggör partiets officiella inställning till EU: “radikal ambivalens”. Toppkandidaten Jonas Sjöstedt beslutar sig för att driva frågor såsom “kanske”, “eventuellt” och “måhända”.

Alice Bah Kuhnke tar ytterligare en väldigt seriös selfie.

9:e juni, valresultatet är väntat – den nationalistiska ID-gruppen gör en segerhelg och går starkt framåt, medan den gröna och den socialdemokratiska gruppen backar markant. Alice Bah Kuhnke tar ytterligare en väldigt seriös selfie.

Liberalernas Karin Karlsbro behåller sin plats i parlamentet med bokstavligen en rösts marginal (rösten i fråga kommer från den ångerfulla folkpartistavhopparen Cecilia Malmström). Anna Maria Corazza Bildt försöker utmana Karlsbro om parlamentsplatsen genom att anordna en cook-off. Karlsbro tackar nej.

ANNONS

Den SD-uteslutna och numera arbetslösa före detta parlamentarikern Peter Lundgren startar cateringfirman European Chips Act som enbart levererar enorma snacksskålar.

I juli utnämns EU-minister Jessika Roswall (M) till EU-kommissionär och får portföljen “Innovative Green Sports in the Digital Age”. Moderaternas partisekreterare Karin Enström tar över ministerrollen. Inte en enda person noterar skiftet. Anna Maria Corazza Bildt kandiderar till att bli M:s nästa partisekreterare och släpper i samband med detta en bok om hälsofördelarna med kallbad – ”Anna Maria Corazza Bildt säger basta!” (Polaris, 2024).

Centerpartiet tillsätter en intern utredning till följd av de undermåliga siffrorna. Partistyrelsen tvingar Muharrem Demirok att avgå. Anna Maria Corazza Bildt kandiderar till partiledare för C. Valberedningen ignorerar kandidaturen och nominerar i stället parlamentarikern Emma Wiesner.

Året avslutas med Ungerns ordförandeskap i ministerrådet. De använder samtliga utpressningsmetoder tillgängliga för att lägga vantarna på de sista euromynten från EU:s återhämtningsfond. Stämningen har aldrig varit sämre i Benelux. Som ett resultat av detta tar Alice Bah Kuhnke en väldigt seriös selfie.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Linkedin är ett andrum bland internets svarta hål

LÄS MER:Spotify Wrapped visar att jag lider av popcornhjärna

LÄS MER:Jag gick på skolan där MP:s språkrör hjälpte till med tyskläxan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS