Laura Ingemarsson: Jag gick på skolan där MP:s språkrör hjälpte till med tyskläxan

Under helgens två partikongresser var det föga fokus på Liberalerna och desto mer på Miljöpartiet. Med sitt nya språkrör hoppas partiet skapa bättre kontakt med landsbygden. Men kommer det att lyckas frågar Laura Ingemarsson som gick på samma innerstadsskola som barnen till två av språkrören.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I helgen höll både Liberalerna och Miljöpartiet sina respektive partikongresser. Två riktiga nagelbitare väntade. Dels nyfikenheten kring hur SVT Forum skulle hantera den tekniska utmaningen att sända de båda parallella händelserna samtidigt. Dels valet av Miljöpartiets nya manliga språkrör.

SVT Forums lösning på den första frågan var att tillägna den större delen av tv-tablån åt Miljöpartiet. För oss som ville se båda sändningarna var det bara att koppla en hörlur till Youtube-streamen på mobilen och en till SVT Play på datorn. Som ASMR, fast djupt obehagligt. Som svar på den andra frågan blev det Daniel Helldén som tog hem språkrörsposten.

ANNONS

Ja, relativt lite fokus låg denna helg på Liberalerna. På deras landsmöte i Linköping hände det nämligen inte så mycket – Johan Pehrson valdes om till partiledare, man beslutade att säga nej till frågan om slöjförbud och EU-listetvåan Anna Maria Corazza Bildt pratade om sin gamla exportsajt för autentiska italienska matvaror och dansade sedan barfota på partidiscot. En timme och 49 minuter bort med bil (eller två timmar och 42 minuter med tåg), hos Miljöpartiet i Örebro, var det betydligt mer action.

Valet mellan Helldén och den andra kandidaten Magnus P Wåhlin avgjordes med de mikroskopiska marginalerna 131-130.

“Nu har vi en intensiv tid framför oss.”

Så började Miljöpartiets andra språkrör Märta Stenevi presskonferensen efter omröstningen. Och ja, framöver kommer hon och Helldén behöva arbeta hårt för att motbevisa ryktena om samarbetssvårigheter.

På samma presskonferens, och även i sitt anförande innan valet, passade Helldén på att visa upp sina Seterrakunskaper i svenska tätorter genom att nämna alla de platser i landet som han har en koppling till. Det verkade nästan som “namedropping av icke-Stockholmska orter” stod högst upp på hans lista av talepunkter, tätt följt av “säg att relationen till Stenevi är toppen“.

För Miljöpartiet, som har svårt att locka väljare utanför storstäderna, är förhoppningen att genom detta kunna skapa en bättre kontakt med landsbygden.

Helldén berättade att han kommer från Luleå, men har gått på skola i Örebro och senare bott på en gård i Gnesta. Uppväxten i den välbärgade Stockholmsförorten Lidingö utelämnades dock. För Miljöpartiet, som har svårt att locka väljare utanför storstäderna, är förhoppningen att genom detta kunna skapa en bättre kontakt med landsbygden. Och för det måste man rucka på bilden av den genomsnittliga miljöpartisten som en bilfobisk storstadsbo. Frågan är om Helldén kommer lyckas med det.

ANNONS

Jag växte upp i Stockholm, mer specifikt på västra Södermalm där jag gick i skolan. I åttan valde jag tyska som C-språk. I min klass gick barnen till både Daniel Helldén och Per Bolund. Det var alltså inte mindre än två framtida språkrör som hjälpte till med die, der och das-läxan.

Min grundskola ligger i valkretsen “Högalid 14 Zinkensdamm IP” (där Miljöpartiet, i det senaste valet, fick de Kim Jong-unska siffrorna 19,92%) och vägen dit varje morgon var längs med några av de bilfria gågatorna som Helldén införde som trafikborgarråd i Stockholm.

Huruvida Helldén kommer skapa en bättre relation till väljarna utanför storstäderna återstår att se, men en otypisk miljöpartist är han inte.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Bianca Ingrossos möte med Ulf Kristersson var plågsamt

LÄS MER:Tiktok-trenden om Rawa Majid profiterar på mördade barn

LÄS MER:Jag vägrar leva i en värld där det är girl power att vara puckad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS