Joanna Górecka: Det räcker inte med att spy blod för att bli känd i dag

För att bli räknad som kändis år 2022 krävs helt andra saker än meriter, skicklighet och flit. Vi har skapat en värld där alla förblir barn livet ut, skriver Joanna Górecka.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

SvD Kultur publicerade nyligen en artikel om Tony Samuelsson. Han är en uppburen författare men ändå inte berömd. Varför är inte Tony Samuelsson känd?

Sen debuten 1989 har Tony Samuelsson gett ut över 15 böcker, bland andra ”Arbetarklassens bästa partytrick”, ”Jag var en arier” och ”Kafkapaviljongen”. Den sistnämnda nominerades till Sveriges Radios Romanpris. Tony Samuelsson har också fått Karin Boye-priset och Tidningen Vi:s litteraturpris. Nu är han aktuell med ”Kungen av Nostratien”.

Ändå är Tony Samuelsson inte berömd. Vill han inte bli berömd? frågar journalisten Victoria Greve under intervjun. Nja, han hade såklart gärna velat att böckerna sålde lite bättre.

ANNONS

Vi kanske aldrig får veta: Att säga att man vill bli kändis är lite som att sitta på sitt eget ansikte, något man helst undviker i möblerade rum.

Men när man läser om Tony Samuelssons 35-åriga författarkarriär är det lätt att fråga sig vilka som egentligen blir kända idag? Om inte personerna som har gett ut 15 böcker och fått massa priser alltså.

I stället är det konturlösa djur som vibes och algoritmernas kräftgång, som styr

Det var så vi trodde att man blev känd, när jag var barn. Det, eller att man skulle riva av filtret på sina cigg, köpa en gitarr, bli rockstjärna och dö i förtid. Man måste lära sig ackord och man måste lära sig spy blod så vi övade på sånt. Den som var snygg och lång nog måste bli bra på att inte äta. När man fick svält-hy, typ sista stadiet av lungsot, kunde man kanske bli modell. Andra ville bli som Foppa, så de köpte skridskor och slog ut alla tänder. Tid och kraft investerades.

Men att vara skicklig eller produktiv är inte alls det bästa sättet att bli känd i dag. Meritokratin är förstås helt död, man kan spy blod bäst man vill. I stället är det konturlösa djur som vibes och algoritmernas kräftgång, som styr. Emma D’Arcy blev inte en sensation för sin skådespelarinsats i ”House of Dragon”. Skådisen blev viral efter att ha sagt ”negroni med prosecco” på ett sexigt sätt i en intervju. Vad man är, är oändligt mycket viktigare än vad man kan så alla bränner sitt krut på att vara.

ANNONS

Flygande moderkakor är de nya sångklippen på YouTube

Vara personlig, till exempel. Den som drömmer om berömmelse i dag köper inte en gitarr, man streamar sin förlossning. Flygande moderkakor är de nya sångklippen på Youtube. Det måste ta noll tid att knyta an till ämnet eller personen, annars orkar eller hinner ingen. Det är därför nepotism funkar så bra, det är så himla tidseffektivt.

Sakernas tillstånd tillskrivs ofta att vi lever i en ungdomskultur. Men jag tror att det stämmer som Houellebecq säger. Vi lever inte i en ungdomskultur, vi har skapat en värld för barn, väldigt gamla barn. Gamla barn som är besatta av att inte åldras.

Gud, det är så tröttsamt att vara såhär reaktionär. Ännu en dag i mitt liv som Giorgia Meloni.

Hur som helst, det här var några tips till Tony Samuelsson OM han skulle bestämma sig för att bli känd en dag.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”Kungen av Nostratien” av Tony Samuelsson

LÄS MER:”Girls” är det mest obarmhärtiga du kan se

LÄS MER:Det här är världens sexigaste mugg

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS