Många tycker att julgranen på Chapmans torg är ful.
Många tycker att julgranen på Chapmans torg är ful. Bild: Maria Steén

Jonathan Bengtsson: Den fula granen på Chapmans är det bästa vi haft på år

Majornabor har upprörts över en ful gran på Chapmans torg. Jonathan Bengtsson vill genast försvara denna gran - som kan vara det renaste vi har.

ANNONS

En julgran har rests på Chapmans torg, vilket borde vara välkommet. Stadspyntet är en helt avgörande del av julen i Göteborg. Vi behöver ljusslingor längs lägenhetshus och gator. Ge oss bockar i trä, halm och andra ärliga material. Tomtenissar med hatt och klotrund skalle.

Men så uppställs då en gran på Chapmans, och den visar sig vara ful. Under novemberhimlen står den, bredvid ett konditori och en pizzeria, och ber om ursäkt. Den har något tappert och mögligt över sig. En ljusslinga har hängts upp runt stammen, till ingen nytta. Som om någon har försökt att linda en boa constrictor runt en idrottsplint.

ANNONS

Allmänheten har reagerat med kraft. I gruppen ”Vad händer i Majorna?” kommenterar en medlem granen med orden ”Ett sorgebarn”. Någon skriver: ”var har de hittat detta missfoster, usch så ful”. En annan går så långt som att ifrågasätta granens identitet: ”Det är nästan så att man undrar om det är en tall”. En fjärde skriver, inte utan ömhet: ”Var har de hittat den taniga, skeva, glesa granen?”

”På ett vis känns granen olämplig”

Trädet är mycket riktigt i behov av näring. Granens barrdräkt ser ut att vara masserad med tjurspillning. Stammen tycks vara drabbad av struma eller tyfus.

På ett vis känns inte granen lämplig, det är lätt att förstå. Vi vill såklart ha en fin och vacker julstad.

Men samtidigt skulle man kunna påstå att detta träd är den främsta, renaste symbol över julen som har rests i Göteborg på många år.

För denna högtid må utlova en lång sträcka av glädje. Under julen ska du vara glad som en nyförlöst. Du ska sitta där med järpar och grädde i buken, och en fin psalm som väser i huvudet.

”Den lyckade julen är en tom fantasi”

Men samtidigt vet alla att detta inte är sant. Den lyckade julen är en tom fantasi. Att tillbringa mer än 75 minuter med föräldrarna föder bara skuld och förvirring. Alla kusinbarn bär ullväst och har kletiga händer. Potatisgratängen smakar lök och orm. Någon halkar vid granen och stukar en konstig, okänd muskel.

ANNONS

Ingenstans syns tidens gång så tydligt som under julen. Min mormor började uppvisa tecken på demens under en julafton för fem år sedan. Hon serverade då en mycket stor skål isbergssallad. Som dressing hade hon lagt ner tre enorma, runda klickar med margarin.

Granen på Chapmans torg må vara ful. Men den ger en sannare bild av julen än nästan allting annat i denna stad.

LÄS MER:Julgran på Chapmans torg i Majorna hånas

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS