Julgran på Chapmans torg i Majorna hånas

I juletider pyntas Göteborg från topp till tå – något som vanligtvis uppskattas av stadens invånare. Men på Chapmans torg har reaktionen varit en annan. Där hånas i stället årets julgran.
– Det ser ut som att de har köpt den second hand, säger Sara Lauritzen som bor i närheten av torget i Majorna.

ANNONS

I slutet av veckan kommer dagen att vara kortare än sju timmar i Göteborg. För att lysa upp i decembermörkret har affärer börjat julskylta, Kungsgatan pryds av glitter och Gustaf Adolfs torg har fått sin traditionsenliga julgran.

Inte heller i Majorna räcker dagsljuset till. På Chapmans torg har bostadsbolaget Källfelt Byggnads AB rest en över tio meter hög gran för att lysa upp torget – en juldekoration som dessutom har blivit en snackis på sociala medier.

Flera boende i området riktar mycket hård kritik mot den nya granen. I ett Facebook-inlägg i gruppen ”Vad händer i Majorna?” har en bild på granen fått över 140 kommentarer.

ANNONS

”Inflationen har ätit på granen”, skriver en person.

”Chapman är alltid med o slåss om Göteborgs fulaste gran”, skriver en annan.

Andreas Sihlén som går förbi torget några gånger i veckan tycker att granen är väldigt kal.

– Det är nästan som att man undrar om det är en tall. Jag skulle beskriva den som allmänt risig. Det hade varit roligt om de sätter dit en ny. Det kan låta löjligt, men om det hade varit ett hantverk och en beställaren hade varit missnöjd hade den ersatts, säger han.

”Väcker uppenbarligen känslor”

– Det ser ut som att de har köpt den second hand. Den sticker verkligen ut mer än tidigare år, men jag tycker inte att man behöver byta ut den. Den ska ju bara stå där till januari, säger Sara Lauritzen som bor precis vid Chapmans torg.

Johan Nyström, som delade bilden i Facebook-gruppen, berättar att han inte hade väntat sig ett sådant stort gensvar.

– Chapmans torg väcker uppenbarligen känslor. Många tycker att torget är fult och tråkigt, vilket jag inte riktigt håller med om, men om man nu tycker det är det lite ironiskt att resa stans fulaste gran där, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Det är ju verkligen ingen som tycker att den är vacker, men det är inte heller något som jag tycker att vi behöver riva upp jorden för.

Granen kan komma att bytas ut

Han får medhåll av tidningen Faktums chefredaktör Sarah Britz, vars redaktion ligger vid Chapmans torg.

– Det är klart att den offentliga miljön är jätteviktig för alla, och det är viktigt i dessa tider att vi kan känna lite glädje och trygghet. Men sedan tror jag inte att en hängig gran bidrar så mycket till att vi inte känner trygghet, säger hon.

– Den största frågan för oss är inte att gnälla på en gran, men det är klart att den hade kunnat lysas upp lite bättre.

Sarah Britz är chefredaktör på Faktum. Arkivbild.
Sarah Britz är chefredaktör på Faktum. Arkivbild. Bild: Sanna Tedeborg

Anders Pettersson, fastighetsförvaltare på Källfelt och i området kring Chapmans torg, berättar att bostadsbolaget har haft en gran på torget varje jul sedan många år tillbaka. När GP når honom har han precis fått höra om reaktionerna.

– Jag har faktiskt inte sett granen än, men jag hörde att den var väldigt ful. Det är vår granleverantör som har valt gran och sedan rest den på torget. De levererar flera granar för oss, säger han och fortsätter:

– Min första tanke är att vi inte borde betala för granen om den är så ful. Men jag vet inte hur illa det är än.

ANNONS

Finns det några tankar på att sätta dit en ny gran?

– Det är väldigt nytt för mig, men det är klart att vi måste ta ett beslut kring om vi ska behålla granen eller inte. Jag förstår att det blir uppståndelse om det är en ful gran. Men nu är det ju som det är och så får man göra det bästa av det.

LÄS MER:Göteborg valde Härryda-gran till Årets julgran

LÄS MER:Här är kändisarna som åker med julklappsvagnen i år

LÄS MER:Ny julbutik i Eriksberg: ”Som att vara i en amerikansk julfilm”

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS