Dante Löfmarck: ”SD-bögar” visar att ingen grupp är immun mot tidsandan

West Pride pågår i Göteborg samtidigt som SVT visar Erik Gallis dokumentärserie om homonationalister. Dante Löfmarck läser filosofen Simone Weil och ser det framväxande fenomenet som ett tecken i tiden – som måste stoppas.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Filosofen Simone Weil (1909–1943) bedrev under stora delar av sitt liv hård kritik mot tidsandan och dess inneboende ideologier. Weil levde under 1900-talet första hälft då nazismen och kommunismen dominerade. I essän ”Detta krig är ett religionskrig” menar hon att ideologi kan skapa moraliska undantag. Genom att ändamålen helgade alla medel för såväl kommunismen som nazismen skapades moraliska frizoner för kränkandet av individer.

Nationalismen ligger i tiden. Sverigedemokraterna har brett folkligt stöd och utövar ett stort inflytande på regeringen. Trump har suttit i Vita huset. I Ryssland har vi Putin, i Turkiet Erdogan, i Ungern Orbán, och så vidare.

Nationalismens inflytande är tydligt även i Erik Gallis dokumentärserie ”SD-bögar” som hade premiär i SVT i söndags. I tre avsnitt undersöker Galli fenomenet homonationalism. Som namnet vittnar om är det en rörelse bestående av homosexuella nationalister som har växt fram de senaste åren.

ANNONS

Båda är ense om att det största hotet mot homosexuella kommer från islam. De är även eniga om att Pride är osmakligt.

Serien kretsar huvudsakligen kring den homosexuella Bulletinskribenten Luai Ahmed och Sverigedemokraternas Europaparlamentariker Johan Nissinen. Båda är ense om att det största hotet mot homosexuella kommer från islam. De är även eniga om att Pride är osmakligt. Ahmed, Nissinen och de andra homonationalisterna i serien framställer sig själva som konträra, trots att vad de i själva verket gjort är att anamma den nationalism som ligger helt i tiden.

För Weil är ideologi att förklara en idé för sann. Därefter blir allt som tjänar den gott per definition. Den som har en övertygelse befrias från att reflektera över vad som är rätt och fel – men även från att ta ansvar för sina handlingar, förutsatt att handlingarna är i linje med övertygelsen. I detta finns det en trygghet.

Mot slutet av serien undrar Erik Galli om homosexuellas assimilering i samhället ligger bakom homonationalismens framväxt. Sannolikt är det en viktig faktor. Om homosexuella inte varit en del av samhället hade den strikt villkorade trygghet de kan få inom nationalismen inte varit tillgänglig.

Vad ”SD-bögar” visar är det som redan på förhand borde vara uppenbart: ingen grupp är immun mot att dras med i tidsandan.

Förutom assimileringen påtalar Galli avsaknaden av fysiska mötesplatser orsakade av internet som möjliga förklaringar till homonationalismens framväxt. Säkert har alla medverkat för utvecklingen. Men det är inte hela svaret.

Vad ”SD-bögar” visar är det som redan på förhand borde vara uppenbart: ingen grupp är immun mot att dras med i tidsandan.

ANNONS

Liksom många andra filosofer var Weil bättre på att ställa diagnosen än att erbjuda ett botemedel. Enligt henne var det genom den kristna tron man värjde sig mot tidsandan.

Men på något vis måste man värja sig. Hoten mot dragartisterna från ”Drag Story Hour”, som gjort att de inte medverkar i dokumentärserien, visar att en moralisk frizon redan uppstått.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Transhatets oheliga allians går längre än dragqueens

LÄS MER:Nej, det finns ingen ”transsmitta”

LÄS MER:RFSL har alltid varit en nagel i ögat på någon

LÄS MER:Försvarsmaktens Pride-flagga är meningslös

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS