Försvarsmaktens Pride-flagga är meningslös

Debatten om Försvarsmaktens Pride-annonser med regnbågsflaggan missar huvudfrågan: vad som egentligen görs för hbtq-rättigheter, menar kulturskribenten Jens Randrup.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Så rasar ännu en debatt om Försvarsmaktens ställningstagande för Pride. Den här gången för att nämnda myndighet 1/8 prydde SvD:s förstasida med en helsidesannons, i vilken en bild på beväpnade soldater bärandes på en regnbågsflagga syns. Annonstexten lyder ”En flagga värd att försvara” och ”Vi försvarar mänskliga rättigheter, allas lika värde och vår rätt att leva som vi själva väljer.”

Annonsen hyllades av alltifrån utrikesminister Ann Linde till högerdebattören Patrik Oksanen. Högerskribenten Ivar Arpi var kritisk och skrev på Twitter att Försvarsmakten bör hålla sig till svenska flaggan och akta sig för kontroversiella och politiska symboler.

Tvärtemot vad Arpi menar framstår regnbågsflaggan nästintill som avpolitiserad. Den är lika fin men banal som en hjärtsymbol.

LÄS MER:Regnbågsfärgerna borde vara självklara i fotbollen

Amanda Sparmann skrev i Expressen: ”Försvarsmakten har länge försökt tilltala en queer publik, men det har fram tills nu handlat om inkludering, inte om att med vapenvåld försvara HBTQ-personers intressen. ”Hon anför begreppet homonationalism. Det syftar på hur hbtq-personer ”används som förevändning för att angripa främmande makter, kulturer, och grupper.” Regnbågsflaggan blir ett alibi för västerländsk imperialism och likhetstecken sätts mellan hbtq-personers intressen och nationens.

ANNONS

Om det vore så väl. Min invändning mot annonsen är inte att Försvarsmakten sammankopplar hbtq-personers intressen med nationens. Jag är inte nödvändigtvis en vän av vare sig nationer eller arméer, men i en värld av nationer bör nationen beskydda sexuella minoriteter. I en värld av arméer bör armén motverka regimer som utöver förtryck.

Men det är just det: har Försvarsmakten någonsin gjort något mot regimer som halshugger homosexuella? Ingrep Försvarsmakten då homosexuella i Tjetjenien 2019 torterades och begravdes levande? Svenska soldater deltog förvisso i bekämpandet av homomördarna Daesh – men motiverar det att Försvarsmakten nu ska sabba sitt barrskogskamouflage?

Problemet är inte ”pinkwashing”, att regnbågsflaggan blir kidnappad. Identitetsvänstern verkar mena att endast hbtq-personer själva ska prata om hbtq och kämpa för gruppens rättigheter. Tolkningsföreträde brukar det heta. Som om isolering från omvärlden någonsin resulterat i frigörelse. Under apartheidtiden stärktes ANC av ett internationellt nätverk. Svarta sydafrikaner skrek inte ”håll käften, det här är vår kamp” till svenska ANC-lojala politiker. Det gick inte att krossa regimen från Robben Island. Lycka till med att stoppa teokratiska staters förföljelse av hbtq-personer från fängelsehålorna eller dödsriket.

Ingrep Försvarsmakten då homosexuella i Tjetjenien 2019 torterades och begravdes levande?

LÄS MER:Skönt att ingen bryr sig om oss lesbiska

Alla som vill uttrycka stöd för hbtq-personer får alltså göra det. Men budskapet i Försvarsmaktens annons är tomt och ytligt. Att försvara alla människors lika värde betyder ingenting. Av allt att döma står en stor majoritet av svenskarna redan upp för hbtq-personers grundläggande fri- och rättigheter.

ANNONS

Prideflaggan börjar också bli en rätt gammal symbol som mer och mer tappar sin innebörd. Tvärtemot vad Arpi menar framstår regnbågsflaggan nästintill som avpolitiserad. Den är lika fin men banal som en hjärtsymbol.

Försvarsmaktens annons är varken upprörande eller imponerande. Men vad anser sig myndigheten ha gjort, och vad planerar de att göra för att värna hbtq-personers rättigheter i Sverige och världen? Att stå upp för allas lika värde är ett absolut moraliskt minimum för en myndighet i ett demokratiskt land. Ge oss mer än så!

LÄS MER:Recension: ”Mitt queera Göteborg” av Sam Hultin

Jens Randrup är kulturskribent, bosatt i Göteborg.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS