Spotify stängde nyligen sitt huvudkontor i Moskva – men räcker det?
Spotify stängde nyligen sitt huvudkontor i Moskva – men räcker det? Bild: Maja Suslin/TT

Pinsamt av Spotify att inte ta fajten mot Putin

Sen kriget bröt ut har Spotify svajat i sin hantering av Moskva. Det svenska medieföretaget skulle kunna göra mycket mer för Ukraina än de gör genom att stanna kvar i landet. Björn Werners uppmaning: ta den!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Censuren har lagt sig som en blöt filt över Ryssland. Att ens beskriva kriget i Ukraina som ett krig är olagligt. Facebook är blockerat. Twitter hårt begränsat. De får kvarvarande oberoende medierna i landet krossas systematiskt.

Det finns inte mycket västvärlden kan göra åt saken, men en av få möjligheter att agera ligger på de väststyrda företag som sprider kultur, nöje och journalistik i landet. Som mediedistributörer har de en unik möjlighet att aktivt kämpa emot den ryska censuren. Gör man det? Pinsamt nog inte. Istället bidrar man paradoxalt nog till det strypta informationsflödet.

Rädslan för att väcka konsumenternas vrede kan inte vara det enda som styr.

Vissa försöker ducka kritiken genom att göra små, kosmetiska begränsningar i affärsmodellen. Att Disney inte kommer visa sin senaste Pixar-film och Warner inte sin senaste Batman-rulle får inte Putin att darra. Andra går alldeles för långt, som Netflix som i dagarna slutade streama i Ryssland, eller skivbolaget Universal som avbrutit all verksamhet i landet. Allra pinsammast är dock ett visst svenskt företag.

ANNONS

Först stängde Spotify kontoret i Moskva men slog fast att de fortsätter att vara verksamma i Ryssland. Nu står företaget med en fot i båda lägren i en ovärdig balansakt där landets intäkter i Ryssland vägs mot global image. I väst är innehåll av ryska propaganda-centraler som Russia Today förbjudna. I Ryssland får de (i skrivande stund) ligga kvar på plattformen. Den senaste given är att företaget avbryter sina premiumtjänster och nu bara tillhandahåller den reklamfinansierade gratistjänsten. Allt för att få ut den sista lilla blodsdroppen.

Oavsett om man som Spotify ägnar sig åt rent ögontjäneri jämfört med Netflix mer drastiska avhopp (från en marknad där man dock bara når en miljon av 222 miljoner ryssar) är den röda tråden att den enda som verkligen gynnas är den ryska diktatorn. Ryssars möjlighet till icke-statligt kontrollerad information begränsas aktivt av företag som inte tänker längre än till nästa kvartalsrapport.

Rädslan för att väcka konsumenternas vrede kan inte vara det enda som styr. Medieföretag måste förstå att de också arbetar med större värden än så – och att det är nu som det är dags att stå upp för dem.

Som Rasmus Fleischer i Expressen Kultur (4/3) påpekat finns det betydligt snyggare och mer verkningsfulla sätt för företag av den här typen att agera mot kriget och diktaturen. Hans förslag – att fortsätta hålla sin verksamhet öppen men deklarera att man använder sina plattformar för att sprida ryska dissidenters världsbild – skulle kunnat göras också av Netflix.

ANNONS

Spotify riskerar alldeles oavsett nedstängning eftersom även företagets mjäkiga reaktioner strider mot rysk lag. Innan dess finns fortfarande chansen att bidra på riktigt i kampen för ukrainsk frihet. Ta den!

LÄS MER:Ännu en strömningstjänst lämnar Ryssland

LÄS MER:I krig är det vi män som förväntas dö

LÄS MER:Universal drar sig ur Ryssland

LÄS MER:Spotify stänger av konton i Ryssland

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS