Gunilla von Platen är ordförande i Stiftelsen Svenska Filminstitutet för perioden 1 mars 2023 – 31 december 2025.
Gunilla von Platen är ordförande i Stiftelsen Svenska Filminstitutet för perioden 1 mars 2023 – 31 december 2025. Bild: Johan Jeppsson / TT

Hynek Pallas: Märkligt att Novaks och von Platens konflikt ignorerades

Dagen efter beskedet om Anette Novaks avsked skrev Norran om en mångårig infekterad konflikt mellan Novak och Svenska Filminstitutets styrelseordförande Gunilla von Platen. Oavsett orsaken till att avskedet så är regeringens och kulturdepartementets agerande under all kritik, skriver Hynek Pallas.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det var en märklig nyhet från första början. Svenska Filminstitutets vd Anette Novak avskedades på dagen. Att chefskap på statliga kulturinstitutioner avslutas på det viset – enligt mina källor var Novak ännu ovetande om saken vid lunch – hör inte till vanligheterna.

Det blev inte mindre konstigt att styrelseordföranden som i knappa ordalag och utan förklaring meddelade pressen att det krävdes nytt ledarskap var Gunilla von Platen. Känd i offentligheten är von Platen nämligen för realityserien ”The Apprentice” – som går ut på att entreprenörer tävlar mot varandra i lyckad företagsamhet. Avsnitten, ett arv från seriens förste programledare Donald Trump, avslutas med att von Platen utser en förlorare med orden: ”Du får gå!”

ANNONS

Galghumorn tappade allt eventuellt skoj redan dagen därpå. Då kunde tidningen Norran (19/9) berätta att det finns en mångårig infekterad konflikt mellan von Platen och Novak. Mellan 2009 och 2012 var Novak nämligen chefredaktör och ansvarig utgivare för Norran – när tidningen granskade ett av von Platens företag och kunde avslöja brister i det. von Platen var inte glad.

Det blir inte bättre av att regeringen i samma andetag signalerar en unken syn på granskande journalistik.

I Norran säger Novak att det är en ilska som von Platen fortfarande lyfter i olika sammanhang. Och berättar att hon som vd informerade Kulturdepartementet om detta inför utnämningen. von Platen agerade sedan hotfullt efter att hon tillsattes.

Enligt uppgift var det en enig styrelse som lät Novak gå. Jag skriver själv om ett väl osynligt ledarskap i min reaktion på avskedet (GP 18/9). Det kan finnas många orsaker på en arbetsplats som vi inte känner till, som leder till sparken. En sak bör dock förtydligas: det talas i branschen om att en styrelse utan filmkunskap har tillsatts av regeringen för att rensa ut Sernerårens jämställdhetsarbete. Det räcker att se på föregående styrelse för att notera att folk med praktisk kunskap av film har saknats ett bra tag, i övrigt är antalet kulturjournalister och filmvetare likadant. Men en förändring av detta har varit önskvärd länge – regeringen kan alltför enkelt styra SFI genom korta budgetar och styrelsetillsättning.

ANNONS

När kulturminister Parisa Liljestrand (M) i dag, via sitt Instagramkonto, meddelar att det ska tillsättas en ny filmutredning för att se över området finns – givet Tidöregeringens vilja att driva igenom Sverigedemokratisk politik – stor anledning för kultursektorn att rusta rejält för att skydda filmen från politisk påverkan.

Men: Oavsett orsaken till att Novak fick gå så är regeringens och kulturdepartementets agerande under all kritik. Att tillsätta en ordförande som ligger i konflikt med en nytillträdd vd på ett kulturinstitut med extremt svåra utmaningar är ett hån. Det blir inte bättre av att regeringen i samma andetag signalerar en unken syn på granskande journalistik.

Jag tror inte ens att den svenska programledaren för ”The Apprentice” skulle rekommendera att man drev företag på sådana grunder.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Anette Novak lämnar – men villkoren förblir extremt tuffa

LÄS MER:von Platen: Därför får Filminstitutets vd lämna

LÄS MER:”Nu släpper vänsterns grepp om det offentliga samtalet”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS