Hampus Magnusson: Lotta Lekvall blandar bort korten om Folkteatern

Folkteatern går i armkrok med den politiskt tillsatta styrelsen. Det menar moderaten Hampus Magnusson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Folkteaterns VD Lotta Lekvall hävdar i en debattartikel i GP den 16 augusti att jag har fel när jag menar att teaterns styrelse är politiskt tillsatt samt att den fått ökade anslag. Tyvärr har Lekvall själv mer fel än rätt.

Det stämmer i och för sig att Folkteatern Västra Götaland AB har en styrelse som inte är helt politiskt tillsatt. Tre av styrelsens nio ledamöter tillsätts dock av Västra Götalandsregionen, vilken också stöttar teatern med 62 miljoner kronor under 2023. Här finns alltså både politiskt tillsatta ledamöter och en beroendeställning gentemot den politiskt styrda organisation som tillsätter dessa ledamöter. Därtill representerar ytterligare två ledamöter Socialdemokraterna.

ANNONS

Folkteatern Västra Götaland AB ägs i sin tur av Folkteatern i Göteborg ekonomisk förening. I denna styrelse är fyra av sju ledamöter utsedda av Socialdemokraterna eller partiet närstående organisationer och två av Vänsterpartiet. Till detta kommer två socialdemokratiska suppleanter.

Lotta Lekvall försöker även blanda bort korten vad gäller de ökade anslagen till Folkteatern genom att flytta ansvaret bakåt i tiden samt hävda att det inte är en ökning eftersom teaterns kostnader ökat ännu mer. Det är som att påstå att en löneförhöjning är en lönesänkning eftersom hushållens kostnader ökat.

Det intressanta här är dock att ökningen fastställdes i februari, bara en dryg månad efter att Alex Bergström avgått som ordförande i Folkteatern, för att istället inta samma post i den anslagsgivande Kulturnämnden.

Avslutningsvis är jag medveten om att Lotta Lekvall i sin roll som vd inte kan gå in på det som var det centrala i artikeln – nämligen att Folkteatern, utöver det som skrivits ovan, även betalar hyra till Folkets Hus, det vill säga samma socialdemokrati som genom en ekonomisk förening äger samt i Kulturnämnden fördelar skattepengar till teatern.

Det är som jag skrev, inte armlängds avstånd, utan armkrok.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Hampus Magnusson har fel om Folkteatern

LÄS MER:Få Göteborgsaktörer sluter upp i manifestation för kulturen

LÄS MER:Du håller inte armlängds avstånd själv, Alex Bergström

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS