Lotta Lekvall: Hampus Magnusson har fel om Folkteatern

Moderaten Hampus Magnusson kastar in Folkteatern som slagträ i en politisk debatt – och han gör det med en rad felaktigheter. Det är både olämpligt och märkligt, skriver teaterns vd Lotta Lekvall.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I Hampus Magnussons svar till Alex Bergström (GP 10/8) om konstverket ”Drömmarnas Monument” på Götaplatsen kastas Folkteatern in som ett politiskt slagträ. Det är lika märkligt som olämpligt. Magnussons inlägg innehåller dessutom flera sakfel.

Folkteatern har inte en politiskt tillsatt styrelse. Folkteatern är ett aktiebolag som ägs av Folkteatern vänförening ekonomisk förening. Dess styrelse utses av den årliga bolagsstämman. Styrelsen består av nio ledamöter, två arbetstagarrepresentanter samt två suppleanter. Tre styrelseplatser tillsätts av Västra Götalandsregionen och ledamöterna utses av Regionfullmäktige.

Västra Götalandsregionens tre platser tilldelas företrädare för olika politiska partier. Majoriteten av ledamöterna i styrelsen är följaktligen inte socialdemokrater. I dagsläget sitter en (1) av regionen utsedd socialdemokratisk företrädare i Folkteaterns styrelse.

ANNONS

Repertoaren beslutas inte av politiker.

Hampus Magnusson påstår vidare att Folkteatern fick ett ökat anslag av Västra Götalandsregionens kulturnämnd på februarimötet i år. Så var inte fallet. Folkteatern fick uppräkning av anslaget om 1,5 procent. Eftersom kostnadsökningarna i samhället varit betydligt högre än så, innebär den blygsamma uppräkningen att anslaget i realiteten urgröps. Beslutet om uppräkning fattades på Västra Götalandsregionens kulturnämnd den 11 november 2022 då Alliansen och Miljöpartiet var i majoritet. Den nya kulturnämnden med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som tillträdde den 1 januari 2023 fastställde bara beslutet.

Folkteaterns repertoar och inriktning beslutas av konstnärlig ledare och teaterledningen. Den är inte partipolitiskt inriktad och repertoaren beslutas inte av politiker.

Lotta Lekvall

Vd Folkteatern i Göteborg

LÄS MER:Tänk på vad du säger, Hampus Magnusson

LÄS MER:Du håller inte armlängds avstånd själv, Alex Bergström

LÄS MER:Märkligt att kritisera Drömmarnas monument

LÄS MER:Hycklande försvar för konstverket på Götaplatsen

LÄS MER:Att angripa konst är att angripa det bästa i människan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS