Hampus Magnusson: Du håller inte armlängds avstånd själv, Alex Bergström

Förra veckan skrev Alex Bergström (S) ett öppet brev till oppositionsråd Hampus Magnusson (M) angående hans kritik av Drömmarnas monument på Götaplatsen. Då åberopade Bergström principen om armlängds avstånd. Men vi politiker har ett ansvar att värna skönheten i det offentliga rummet, skriver Magnusson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

”För oss socialdemokrater är det självklart att våra gemensamma offentliga rum är vår gemensamma demokratiska angelägenhet.” (Viktoria Tryggvadottir Rolka, socialdemokratiskt kommunalråd, Expressen, 26/3-20)

Socialdemokraterna i Göteborg har under senare år drivit frågan om klassisk arkitektur tämligen offensivt. Utgångspunkten har, precis som i citatet ovan, varit att politiker har en självklar rätt att tycka till om utformningen av det offentliga rummet. Utöver att själv skissa på gestaltningen av enskilda byggnader har kommunstyrelsens nuvarande ordförande, Jonas Attenius, dessutom haft tydliga synpunkter på vilka statyer som bör pryda området runt Skeppsbron.

Det är därför med viss förvåning jag tar del av Alex Bergström (S) öppna brev där han försöker undervisa mig om principen om armlängds avstånd mellan politik och kultur. Bakgrunden är att jag haft starka synpunkter på ”konstinstallationen” Drömmarnas monument som sedan flera månader misspryder Götaplatsen, göteborgarnas finrum. Hade han läst på lite, tror jag dock att Alex Bergström hade intagit en mer ödmjuk ton.

ANNONS

Det är inte armlängd, utan armkrok.

Till att börja med är själva principen ”armlängds avstånd” extremt svår att definiera. Professor Roger Blomberg vid högskolan i Borås menar exempelvis att begreppet dels är luddigt i sig, dels att det inte är applicerbart på kommunal nivå.

Dessutom handlar det i detta fall om att olika intressen och ramverk står emot varandra. Utöver att vara fult, är Drömmarnas monument så stort att det faller inom ramen för vad som kräver bygglov. Stadsbyggnadsförvaltningen har därför beslutat att inleda ett tillsynsärende av monumentet.

För mig blir det också märkligt att inte ha synpunkter på det som liknar en soptipp på Götaplatsen när Staden samtidigt jagar närliggande restaurangägare på som marginellt överskrider reglerna för uteserveringarnas utformning.

Hur svårt det kan vara att upprätthålla principen om armlängds avstånd framgår av turerna kring Folkteatern där Alex Bergströms tills nyligen själv var ordförande. Utöver den i sammanhanget delikata företeelsen med politiskt tillsatta styrelser för kulturella verksamheter finns här en tydlig sammanblandning av intressen. Förra hösten aviserade det Socialdemokraterna närstående Folkets Hus där Mats Arnsmar (S) är VD om en kraftig hyreshöjning för en teater vars styrelse är helt dominerad av socialdemokrater. I februari beslutade Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen att öka anslaget till Folkteatern. Totalt rör det sig om drygt 62 miljoner kronor till två Socialdemokraterna närstående verksamheter. Ny ordförande i Kulturnämnden sedan 1 januari är Alex Bergström. Det är inte armlängd, utan armkrok.

ANNONS

vi som politiker både har en rätt och ett ansvar att värna skönheten i det offentliga rummet

Jag har personligen inga synpunkter på vilken musik som spelas i Konserthuset, vilka pjäser som sätts upp på Stadsteatern eller vilka tavlor som pryder Konstmuseets väggar. Däremot är jag enig med exempelvis Viktoria Tryggvadottir Rolka och Jonas Attenius om att vi som politiker både har en rätt och ett ansvar att värna skönheten i det offentliga rummet.

I grunden tror jag att Alex Bergström förstår detta. Hans tal om demokrati och totalitära regimer är bara politiskt skådespel (utan armlängds avstånd) och ett sätt att förfula det politiska samtalet.

Hampus Magnusson, oppositionsråd (M) och andra vice ordförande i Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Tänk på vad du säger, Hampus Magnusson

LÄS MER:Drömmarnas monument vid Götaplatsen kan vara svartbygge

LÄS MER:Att angripa konst är att angripa det bästa i människan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS