1988 stod kulturlivet i Sverige still under tre tysta minuter. Från Luleå i norr till Malmö i söder. Kändisar som Hasse Alfredson, Olof Lagercrantz, Göran Tunström och Birgitta Andersson engagerade sig i aktionen och på Scandinavium i Göteborg avstannade konserten med Pavarotti.
Hela Sverige rycktes med, och kulturprotesten blev en stor snackis.
Inspirerade av händelsen för 35 år sedan vill den svenska scenkonstbranschen nu genomföra en ny manifestation i samma syfte: att uppmärksamma kulturen och säkerställa att den inte bortprioriteras.
Reaktionerna går isär: svalt intresse eller helhjärtat stöd
”Tre tysta minuter” heter aktionen som 1 september äger rum över hela landet.
Intresset verkar dock betydligt svalare än i slutet av 1980-talet. Inte minst bland tongivande institutioner i Göteborg, där såväl Stadsteatern som Operan avböjer att medverka.
– Vi har diskuterat saken, och som privatpersoner är vi flera här som stödjer saken. Men som institution har vi lite svårt för problemformuleringen i den här manifestationen, förklarar Björn Sandmark, vd för Göteborgs stadsteater.
Hur då menar du?
– Vi ser just nu inte att det pågår en stor nerläggning av kulturlivet i Sverige. Och man ska inte ropa efter vargen för ofta... som institution.
Frida Röhl, konstnärlig ledare för Folkteatern, delar inte Björn Sandmarks uppfattning.
– Vi ser alla att det finns en hotbild mot kulturens infrastruktur just nu, säger hon.
Teaterns ledning har därför landat i beslutet att helhjärtat stödja manifestationen.
– Inte minst som institutionsteater är det viktigt att ställa sig i solidaritet med frilansande scenarbetare, som har tagit den stora smällen under pandemin.
Att varken Stadsteatern eller Göteborgsoperan kommer att delta i manifestationen kommenterar Frida Röhl så här:
– Det är ett beslut som får stå för dem. Vi har kommit till helt olika slutsatser. Visst kan det finnas åsikter om hur man ska formulera sig eller vilken slags manifestation man helst vill ha. Men huvudsaken är att vi måste få upp kulturfrågorna på bordet, och gärna innan alla beslut är fattade.
I budgeten för 2023 plockades de tillfälliga pandemistöden för kulturen bort. Kulturområdet fick därmed lite drygt 9 miljarder kronor i stöd, vilket är en miljard mindre än året innan.
– Som sektor är vi dåligt rustade för kriser, och vi befinner oss just nu i ett svårt läge med en instabil omvärld, säger Isabel Cruz Liljegren, dramatiker och initiativtagare till manifestationen ”Tre tysta minuter”.
– Samtidigt sker det en nedprioritering av hela kultursektorn som vi verksamma inom scenkonsten verkligen känner av – och oroar oss för.
Målet: ökad budget och minskad utsatthet för frilansare
Målet med manifestationen är, enligt henne, att skapa uppmärksamhet för ”kulturens vikt i en värld av kris”. En ökad kulturbudget är ett krav, liksom bättre förutsättningar för scenkonsten. Särskilt med tanke på branschens planeringshorisonter och den utsatthet många frilansande medarbetare lever i.
I Göteborg kommer Folkteatern att pausa sin föreställning ”Sandlådan” i tre minuter. På kvällen kommer ett demonstrationståg också att tåga från Stora teatern till Götaplatsen.
– Det blir en tyst ljuspromenad för konst och kultur, säger Fia Adler Sandblad, konstnärlig ledare för ADAS teater och även hon en av aktionens initiativtagare.
– Vi som jobbar med scenkonst märker av en försämring från alla håll just nu. Samtidigt sker det väldigt tyst, det här naggandet. Det kommer oss inpå huden – och vi har inga buffertar.
Att vissa aktörer avböjer att medverka gör henne inte nämnvärt besviken.
– Jag känner tvärtom ett stort stöd från alla jag pratar med, och är supertaggad över att så många ändå sluter upp. Det här initiativet har kommit från oss utövare. Vi är en stark röst och har någonting att säga.
Kulturministern avböjer att kommentera nu – men inte 1988
Göteborgsoperans vd Christina Björklund avböjer att ställa upp på en intervju. Via sin pressansvarige Emil Rinstad hälsar hon att enskilda medarbetare ”självklart gärna kan skriva under” uppropet – men att Göteborgsoperan som bolag inte kommer att delta.
Samtidigt mejlar hon ett uttalande till GP: ”Scenkonstbranschen spänner över en stor mängd aktörer med väldigt olika förutsättningar och jag har full förståelse för att många är oroliga och har det tufft i utmanande tider, och att det finns ett behov för sådana här initiativ.”
GP har sökt kulturminister Parisa Liljestrand, som också hon avstår från att kommentera manifestationen.
1988 gav dåvarande kulturministern Bengt Göransson (S) manifestationen sitt fulla stöd, trots att han då i egenskap av kulturpolitiker var en av kritikens tänkbara måltavlor.
– Jag är glad för var och en som hjälper till att påminna om att kulturen är nyttig, sa han då till nyhetsbyrån TT.
Tre tysta minuter
Vad: en manifestation för kulturen, konsten och yttrandefriheten med udden riktad mot nedskärningar i kulturbudgeten.
Var: på teatrar och kulturella scener över hela Sverige.
När: 1 september kl 20.15 till 20.18 – exakt 35 år efter den manifestation som hölls 1988 och som inspirerat till denna uppföljare.
Hur: verksamhet avstannar på olika kulturella scener i tre minuter. I Göteborg arrangeras en tyst ljuspromenad mellan Stora teatern och Götaplatsen, med samling kl 19. Andra aktioner planeras i Stockholm och Malmö.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.