Kurdo Baksi: Låt Dawit Isaak och Gui Minhai få var sitt konstverk

Den 3 maj infaller pressfrihetens dag. Det är en dag då vi bör skänka en extra tanke till Gui Minhai och Dawit Isaak och deras kamp för yttrandefriheten. För att hedra de fängslade göteborgarna bör Göteborgs kommun uppföra två konstverk, skriver Kurdo Baksi.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Runt om i världen uppmärksammas pressfrihetsdagen i dag. Attacken mot ett möte i Gubbängen i Stockholm i april visar att vi ständigt måste påminna om betydelsen av det fria ordet. Annars riskerar vi att förlora det.

Än så länge har vi en fungerande pressfrihet i vårt land. Men runt om i världen betalar många ett högt pris för sina artiklar, tal och yttranden. Nästan dagligen får vi nyheter om att journalister frihetsberövas eller mördas bara för att de har skrivit regimkritiska texter eller avslöjat korrumperade makthavare.

Kina och Eritrea placerar inte bara sina medborgare, utan även svenska medborgare, godtyckligt i fängelser.

ANNONS

Vid det här laget är göteborgaren och journalisten Dawit Isaaks öde välkänt. I snart 23 år har han suttit i en cell på två gånger tre meter i ett fängelse någonstans i Eritrea. Han nekas åtalspunkt, rättegång och advokat i skurkstaten, bara för att han har använt sig av yttrandefriheten.

Ett utmärkt sätt att hedra dem är att uppföra var sitt konstverk.

En annan göteborgare, förläggaren och poeten Gui Minhai, drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causewaybay Books i Hongkong. Gui publicerade och sålde regimkritisk litteratur i Fastlands-Kina. Han kidnappades en oktoberdag för nästan nio år sedan utanför sin semesterbostad i Pattaya i Thailand, dit många svenskar åker på semester.

Han nekas advokat, konsulärt tillträde och familjebesök. Enligt ett pressmeddelande från Kinas kommunistparti (CCP) "dömdes" Gui Minhai i februari 2020 till tio års fängelse för att "tillhandahålla information till främmande makt". Men inte ens Sveriges utrikesdepartement har sett domen. I Gui Minhais diktsamling "Jag ritar en dörr på väggen med fingret" kan läsaren ta del av detaljerna från den dramatiska kidnappningen av honom och hur han fördes landsvägen från Thailand ända till Kina.

I dag, på pressfrihetens dag, vill jag tacka Gui Minhai och Dawit Isaak för deras kamp. Vi får inte vända dem ryggen. Bokmässan i Göteborg har reserverat två stolar för dem och Göteborgs stad har ett särskilt ansvar för att hedra sina två yttrandefrihetskämpar. Ett utmärkt sätt att hedra dem är att uppföra var sitt konstverk. En motion om dessa konstverk ligger redan för handläggning hos kulturförvaltningen/Göteborgs Konst. Bakom motionen står Liberalerna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna.

ANNONS

Motionärernas två sista meningar är det vackraste jag läst på länge:

"Genom att tillägna dem ett konstverk vill vi ge dem och stadens medborgare en gåva för att för alltid manifestera vikten och betydelsen av yttrandefrihet. Men vi vill också skapa ett inslag som pryder och förskönar vår stad – vi tror att konstverk tillägnat Gui Minhai och Dawit Isaak kan skapa fina möten och samtal i allas vår Litteraturstad Göteborg."

Kurdo Baksi är samhällsdebattör och författare

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:100 månader bakom galler – rädda Gui Minhai nu

LÄS MER:Besök Gui Minhai omedelbart, Ulf Kristersson!

LÄS MER:Håkan Hellström borde tonsätta Gui Minhais dikter

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS