Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai har varit frihetsberövad i Kina i 3000 dagar.
Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai har varit frihetsberövad i Kina i 3000 dagar. Bild: Anders Wiklund/TT

Kulturdebatt: Besök Gui Minhai omedelbart, Ulf Kristersson!

Nu har Gui Minhai suttit 3 000 dagar i kinesiskt fängelse. Det är hög tid att något konkret görs för att hämta hem honom. Ett besök från Ulf Kristersson skulle visa Kinas makthavare att Sverige står upp för yttrandefriheten, skriver 15 kulturchefer och företrädare för svenskt kulturliv i ett gemensamt upprop.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I dag är det 3 000 dagar sedan den svenske författaren och förläggaren Gui Minhai frihetsberövades i den thailändska semesterorten Pattaya. I sin diktsamling ”Jag ritar en dörr på väggen med fingret” vittnar Gui Minhai detaljerat om hur han frihetsberövas hösten 2015 och förs landvägen ända till Kina. Den brutala kidnappningen – som strider mot internationella konventioner – genomfördes med all sannolikhet för att han utövade sin yttrandefrihet. Som bekant publicerade yttrandefrihetskämpen Gui Minhai regimkritisk litteratur på sitt förlag Causeway Bay Books i Hongkong och sålde böckerna i Fastlandskina.

Gui Minhai var en pionjär i fråga om att distribuera kinesisk litteratur som inte kontrollerats av Kinas kommunistparti. Hans förläggargärning för det fria ordet samt för demokratin i Kina och Hongkong har varit oerhört viktig. Hösten 2019 tilldelades Gui Minhai Svenska Pens Tucholskypris för sitt ”outtröttliga arbete för det fria ordet”. Peking-regimen – som inte kan stava till oberoende press och yttrandefrihet – reagerade starkt mot att priset skulle gå till en person vars röst de länge hade försökt sätta munkavle på. Kinas ambassad i Stockholm hotade med att porta den dåvarande kulturministern Amanda Lind från att resa till Kina om hon delade ut priset till Gui Minhai. Vår kulturminister valde dock att stå upp för yttrandefriheten och delade ut priset till Gui Minhai. Som ett resultat av det stoppades en rad svenska kulturprojekt i Kina.

ANNONS

Situationen för Gui Minhai är allvarlig. Han har flera sjukdomar och allt tyder på att han lever i en liten cell med tända lampor dygnet runt.

I februari 2020 kom ett kort pressmeddelande från Kinas kommunistparti (CCP) med information om att Gui Minhai hade ”dömts” till tio års fängelse för att ha ”tillhandahållit information till främmande makt”. Än i dag har Sveriges utrikesdepartement inte ens fått läsa domen.

Situationen för Gui Minhai är allvarlig. Han har flera sjukdomar och allt tyder på att han lever i en liten cell med tända lampor dygnet runt. Trots att det nu gått 3 000 dagar nekas såväl Gui Minhais familj som Sveriges ambassad i Peking upplysningar som rör hans hälsotillstånd. Vi är många som är oroliga. Det senaste livstecknet från Gui Minhai kom i augusti 2018 då en svensk läkare fick träffa honom en kort stund på ett sjukhus i den kinesiska staden Ningbo.

Kina vägrar låta Gui Minhai visas för omvärlden. Kina vill att Gui Minhai ska glömmas bort. Men det svenska civilsamhället har genom otaliga manifestationer, upprop och diktläsningar fortsatt att påminna om den svenske medborgaren Gui Minhai och att kräva hans frihet. På Bokmässan i Göteborg står alltid en stol reserverad åt Gui Minhai.

Men såhär kan det inte fortsätta. Efter 3000 dagar i fängelse är det hög tid att den svenska regeringen agerar och gör något konkret för att hämta hem sin medborgare som snart fyller sextio år.

ANNONS

Ett konkret förslag är att den svenska statsministern Ulf Kristersson omedelbart besöker Gui Minhai i fängelset. En sådan handling skulle ge en tydlig signal och visa Kinas makthavare att Sverige står upp för yttrandefriheten och inte tillåter att andra stater kidnappar svenska medborgare.

Frihet åt Gui Minhai nu!

Kerstin Almegård, ordförande Svenska Pen

Axel Andén, chefredaktör Journalisten

Robert Aschberg, ordförande Publicistklubben

Kurdo Baksi, författare

Anders Q Björkman, tf kulturchef Svenska Dagbladet

Johan Hilton, kulturchef Göteborgs-Posten

Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet

Martin Kaunitz, Gui Minhais svenske förläggare

Erik Larsson, ordförande Reportrar utan gränser

Victor Malm, kulturchef Expressen

Karin Olsson, biträdande chefredaktör Expressen

Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet

Grethe Rottböll, ordförande Sveriges författarförbund

Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter

Mikaela Zabrodsky, vd Svenska Förläggareföreningen

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Håkan Hellström borde tonsätta Gui Minhais dikter

LÄS MER:Digital manifestation för Gui Minhai

LÄS MER:Gör Dawit Isaak och Gui Minhai till ledamöter av Svenska Akademien!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS