Håkan Hellström borde tonsätta Gui Minhais dikter

Alla bör engagera sig för Gui Minhais frihet. Tänk om Håkan Hellström skulle tonsätta en av göteborgaren Gui Minhais dikter, skriver Kurdo Baksi med anledning av Fängslade författares dag.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Idag är det Fängslade författares dag runt om i världen. Denna dag uppmärksammas hotade och fängslade författare och det fria ordet.

En dag som denna tänker jag direkt på göteborgaren, poeten och förläggaren Gui Minhai som kidnappades i den thailändska semesteridyllen Pattaya för drygt åtta år sedan. Den svenske medborgaren sitter i en liten fängelsecell någonstans i Kina utan kontakt med omvärlden – bara för att han publicerade regimkritisk litteratur på sitt förlag Causeway Bay Books i Hongkong och sålde böckerna på fastlands-Kina.

Inom Kinas kommunistparti (CCP) blev man livrädd för Gui Minhais intellektuella verksamhet och man skickade agenter till tredje land för att frihetsberöva honom. Under tiden i fängelset memorerade han diktsamlingen ”Jag ritar en dörr på väggen med fingret” som utkom i Sverige för drygt tre år sedan.

ANNONS

Dikterna berättar på ett naket sätt hur han kidnappas, förs bort av civilklädda agenter landvägen ända från Pattaya till Peking och hur han ”uthärdar förnedring och hopplöshet”.

En kulturarbetare i Göteborg borde faktiskt alltid stå upp för en göteborgare som nekas sin yttrandefrihet och tvingas tillbringa år efter år, helt isolerad, i en liten cell någonstans i Kina

Diktsamlingen är också en hyllning till Göteborg. I dikten ”I väntan på Svensson” längtar han efter sin handledare Svensson vid Göteborgs universitet. Dikten ”Till minne av solen i Delsjö” är en annan dikt som tillägnas Göteborg.

På eftermiddagen hoppar jag ut i Delsjöns vatten

Solen tränger mer än en meter under ytan

I sjöns vatten glittrar kroppen som fiskfjäll

Människor med gälar blir vänligare

Göteborgaren Gui Minhais öde har berört många svenskar. Människorätts- och yttrandefrihetsorganisationer har gång på gång krävt Gui Minhais frihet. Tidningar som Göteborgs-Posten har inte heller tvekat att kräva Gui Minhais frihet.

Hittills har diktaturen i Peking nonchalerat alla vädjanden. Men vi får inte glömma Gui Minhai. Det är precis vad Kina vill. Det är därför Kina håller honom gömd.

Alla bör engagera sig för Gui Minhais frihet. Tänk om göteborgaren, artisten, musikgeniet och låtskrivaren Håkan Hellström med den gudabenådade rösten och de hyllade livespelningarna, tonsatte en av Gui Minhais dikter. Det vore helt fantastiskt! En sådan handling vore att visa att man står upp mot mörka krafter, mot repression, mot diktatur och mot censur. En sådan handling skulle skrämma makthavarna i Peking. En sådan handling skulle betyda enormt mycket för Gui Minhais frihet och för den alltmer hotade yttrandefriheten runt om i världen.

ANNONS

En kulturarbetare i Göteborg borde faktiskt alltid stå upp för en göteborgare som nekas sin yttrandefrihet och tvingas tillbringa år efter år, helt isolerad, i en liten cell någonstans i Kina.

Hade Håkan Hellström varit fängslad för sin musik i en despotisk och yttrandefientlig stat är jag säker på att Gui Minhai hade skrivit en dikt om honom.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Så kan Västlänken användas i kampen för Gui Minhai

LÄS MER:Digital manifestation för Gui Minhai

LÄS MER:Döp en spårvagn efter Gui Minhai

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS