Kurdo Baksi: Gör Dawit Isaak och Gui Minhai till ledamöter av Svenska Akademien!

De fängslade göteborgarna Dawit Isaak och Gui Minhai är i akut behov av hjälp och stöd från omvärlden. Därför bör Svenska Akademien genast utse dem till hedersledamöter, skriver författaren och debattören Kurdo Baksi.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Trots att det har tagit sekler att få till någorlunda väl fungerande press- och yttrandefrihet är det fria ordet idag en bristvara på många platser i världen. Utvecklingen i länder som Kina, Ryssland, Ungern, Turkiet, Belarus, Nicaragua är skoningslösa bevis på att press- och yttrandefriheten kan begränsas, försvagas eller slås ut i snabb takt.

Det är vårt gemensamma ansvar att ständigt visa att vi står upp för rätten till det fria ordet runt om i världen. I en tid när det fria ordet hotas på allvar kan inte Svenska Akademien blunda och sticka huvudet i sanden för att undgå ansvar. För att visa att man på allvar står upp för alla människors grundläggande rätt att yttra sig, skriva en artikel, hålla ett tal eller posta ett inlägg på sociala medier måste Svenska Akademien nu öppet visa sitt stöd till de människor som berövats och berövas det fria ordet.

ANNONS

Därför vore det utmärkt om Svenska Akademien vågar utse de två göteborgarna och yttrandefrihetskämparna Gui Minhai och Dawit Isaak till hedersledamöter. Såväl Gui Minhais som Dawit Isaaks öden är välkända i såväl Sverige som i EU.

Svenska Akademien – som tidigare tagit ställning för Salman Rushdie och Roberto Saviano – bör också stå upp för de två svenska yttrandefrihetsfångarna

Den svenske förläggaren, poeten och poeten Gui Minhai kidnappades för drygt sju år sedan utanför sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. Därefter fördes han landsvägen ända till Peking av kinesiska agenter, ty som yttrandefrihetsvän gav Gui Minhai ut regimkritiska böcker på sitt bokförlag Mighty Current och sin bokhandel Causewaybay Books i Hongkong. Därför fängslades han.

I februari 2020 skickade Kinas kommunistparti (CCP) ut ett kort pressmeddelande om att Gui Minhai hade ”dömts” till tio års fängelse för att ”tillhandahålla information till främmande makt.” I regeringens utredning ”Granskning av arbetet med att försöka uppnå frigivning av Dawit Isaak och Gui Minhai” (SOU 2022:55), framkommer att Sveriges utrikesdepartement inte fått se en skymt av den så kallade ”domen”.

Den svenske journalisten Dawit Isaak har hållits fängslad ännu längre än Gui Minhai. I mer än 21 år har Eritreas nyckfulle diktator Isaias Afewerki hållit Dawit Isaak kidnappad någonstans i Eritrea. Utan åtal, dom, advokat och familjebesök för att han skrivit texter i den oberoende tidningen Setit.

ANNONS

Tyvärr är Dawit Isaak den journalist som suttit frihetsberövad längst i världen bara för att han utfört sitt arbete som journalist. Sveriges Television visar just nu dokumentären "Dagar utan dig" där Dawit Isaaks dotter Betlehem berättar om sin kamp för sin fars frihet. När jag såg Dawit Isaaks barnbarn fällde jag några tårar av tanken på att Dawit Isaak inte har fått se vare sig sina barn eller barnbarn växa upp.

Dawit Isaak och Gui Minhai är i akut behov av hjälp och stöd från omvärlden. Och Svenska Akademien – som tidigare tagit ställning för Salman Rushdie och Roberto Saviano – bör också stå upp för de två svenska yttrandefrihetsfångarna.

Ett beslut om att Gui Minhai och Dawit Isaak utses till hedersledamöter i Svenska Akademien kommer med all sannolikhet påskynda deras frigivning. Detta borde vara en självklarhet i en tid när repressionens vindar blåser starkt.

Kurdo Baksi är samhällsdebattör och författare

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Journalistiken hotas av fejkat innehåll visar ny statistik

LÄS MER:Kritik mot fallen Dawit Isaak och Gui Minhai

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS