Högskolan i Halmstad.
Högskolan i Halmstad. Bild: Jari Välitalo

Kulturdebatt: Högskolan i Halmstads brist på självinsikt är beklämmande

Högskolan i Halmstads rektor verkar inte förstå problemet med att en av skolans anställda velat tysta den fria opinionen. En myndighet som försöker angripa pressfriheten och inte uppvisar självinsikt kring övertrampet är ett nationellt problem, skriver Olof Jonmyren och Patrik Oksanen i en slutreplik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Att rektor Susanna Öhman inte kan ta diskussionen om lämpligheten att köpa annonsering för externa evenemang och menar att en som har forskat om hat och hot mot journalister inte kan göra sig skyldig till just detsamma, är beklämmande (GP 13/7). Lägg därtill att hon inte ser att det är "direkt otillåtet och olämpligt på alla sätt och vis", för att citera tryckfrihetsexperten Nils Funcke (HP 12/7), för myndigheten Högskolan i Halmstad att publicera det öppna brevet riktad mot en enskild politisk redaktör på myndighetens hemsida.

Ska vi vara välvilliga kan rektor och styrelse ha ryckts ur sitt sommarslummer och när tankarna samlats och blivit klarare inser de att det i myndighetens roll inte ingår att motarbeta regeringsformen och bekämpa fri åsiktsbildning. Kanske kan det omvända tankeexperimentet hjälpa till. Om ledartexten hade uppmanat rektor Öhman att personligen ta sitt ansvar för att se till att forskare inte sprider ryska konspirativa propagandanarrativ från högskolan som plattform, hur hade Högskolan i Halmstad reagerat då? Tänk då på att Hallands Nyheter inte är en myndighet, vilket högskolan är.

ANNONS

Om myndigheten, trots kritik från oss, tryckfrihetsexperten Nils Funcke och ledarsidor som Hallands-Posten, Norran med flera fortfarande inte ser problemet, då landar Halmstadhärvan i knäet på högskoleminister Mats Persson (L). För en myndighet som försöker tysta pressen och som inte uppvisar självinsikt kring övertrampet är ett nationellt problem.

Olof Jonmyren, ordförande Föreningen Centerjournalister (FCJ), politisk redaktör Sörmlands Nyheter

Patrik Oksanen, vice ordförande FCJ, fri skribent

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Det var rätt att försvara Frida Stranne mot kritiken

LÄS MER:Högskolan i Halmstad attackerar pressfriheten

LÄS MER:Recension: ”Illusionen om den amerikanska freden” av Frida Stranne och Trita Parsi

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS