Susanna Öhman: Det var rätt att försvara Frida Stranne mot kritiken

Den 8 juni publicerade Högskolan i Halmstad ett öppet brev till Hallands Nyheters ledarredaktion på sin hemsida. I en debattartikel skrev Patrik Oksanen och Olof Jonmyren att brevet måste tolkas som ett försök att tysta den fria opinionen. Nu får de svar av rektor Susanna Öhman.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

En av Högskolan i Halmstads forskare, Frida Stranne, har i samband med utgivningen av sin senaste bok ”Illusionen om den amerikanska freden” kraftigt kritiserats i medier och i sociala medier. Bland annat har Hallands Nyheters ledarskribent hårt ifrågasatt hennes åsikter och sakkunskap, samt det faktum att Högskolan i sina kanaler skriver om henne och hennes bok. Frida Strannes forskningsområde är amerikansk säkerhetspolitik, och hon har i många år bidragit med expertkunskap, analys och sammanhang till mediernas bevakning av USA och världspolitiken. Detta är dock ett kontroversiellt område, och Stranne har upprepade gånger utsatts för påhopp och drev när hon gör det som enligt högskolelagen är hennes och lärosätenas uppdrag: ”I högskolornas uppgift ska det ingå att samverka med det omgivande samhället för ömsesidigt utbyte och verka för att den kunskap och kompetens som finns vid högskolan kommer samhället till nytta.” (Högskolelagen, 1992:1434, 1 kap 2 §).

ANNONS

Måns Svensson, professor i rättssociologi vid Högskolan i Halmstad och därtill Strannes chef, har skrivit ett öppet brev till HN:s chefredaktör med anledning av det han uppfattat som personangrepp och svepande kritik mot Stranne, försvarat hennes rätt att uttrycka sin kunskap och sina åsikter, samt efterlyst en god ton i debatten. Måns Svensson har själv forskat om hot och hat mot journalister, och pekat på det oroväckande hot mot demokratin som detta utgör. Han har också varnat för hur även forskare, som exempelvis Frida Stranne, skräms till tystnad av ett hårt debattklimat, bland annat i GP debatt (30/4).

Fria och oberoende medier är liksom fria och oberoende forskare en grundbult i ett demokratiskt samhälle.

Som rektor på Högskolan i Halmstad har jag den största respekt för mediernas arbete och den öppna fria debatten. Fria och oberoende medier är liksom fria och oberoende forskare en grundbult i ett demokratiskt samhälle. Jag ser med stor oro på hur både journalister och forskare utsätts för påhopp och drev när de gör sitt jobb, och vill som chef både uppmuntra och värna de forskare på Högskolan som deltar i debatter och på olika sätt sprider sina kunskaper utanför Högskolans väggar.

Högskolan i Halmstad skriver ofta på sin webbplats eller i sociala medier om olika forskare som publicerar sig i bokform eller deltar i debatter och föreläsningar, både i egen och andras regi, vilket har skett även när det gäller både Frida Stranne och Måns Svensson. Detta är också ett sätt att leva upp till högskolelagens intentioner att sprida kunskap och kompetens i samhället. Jag välkomnar debatter om såväl Högskolan som våra forskares resultat och slutsatser, och hoppas att även vi själva är välkomna att delta i dessa debatter.

ANNONS

Läs mer:

LÄS MER:Högskolan i Halmstad attackerar pressfriheten

LÄS MER:Recension: ”Illusionen om den amerikanska freden” av Frida Stranne och Trita Parsi

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS