Kulturdebatt: Högskolan i Halmstad attackerar pressfriheten

I ett öppet brev på Högskolan i Halmstads webbplats anklagas en ledarskribent för att hota den akademiska friheten, på grund av hennes kritik mot en av högskolans anställda. Brevet måste tolkas som ett försök att tysta den fria opinionsbildningen, skriver Patrik Oksanen och Olof Jonmyren.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Högskolan i Halmstad har publicerat ett öppet brev från Måns Svensson, professor i rättssociologi och chef för Akademin för lärande, humaniora och samhälle. Brevet har udden riktad mot Hallands Nyheters politiska redaktör Maria Haldesten efter en text där hon starkt kritiserar statsvetaren Frida Stranne, som tillsammans med statsvetaren Trita Parsi är aktuell med boken ”Illusionen om den amerikanska freden”. Svensson menar att Haldesten ”förefaller ge uttryck för att Högskolan borde censurera, eller åtminstone inte ge spridning åt, resultat och analyser som inte accepteras av den rådande politiska konventionen". Han vänder sig direkt till Haldestens chef, ansvarig utgivare på Hallands Nyheter, med uppmaningen att avstå från "spridande av konspirationsteorier.”

ANNONS

Sakfrågan handlar om Frida Stranne och hennes opinionsbildning. Låt oss på en gång säga att vi, liksom Maria Haldesten, försvarar Strannes akademiska frihet och självklara rätt att bedriva opinionsbildning. Däremot innebär inte den friheten en frihet från kritik, eller ens frihet från hård kritik. Särskilt inte när slutsatserna sker på bekostnad av mindre staters suveränitet och folkrätten i den säkerhetspolitiskt sämsta tiden sedan andra världskriget. Och detta är en gränsdragning som havererar hos myndigheten.

Stranne har torgfört en uppfattning att (om vi ska förenkla det) det mesta är USA:s fel, inklusive Rysslands utplåningskrig mot Ukraina. Hennes bok har sågats på otaliga kultur- och ledarsidor (GP:s recensent skrev att den drattar på ändan som en partsinlaga). Men det är först när ledarsidan på Hallands Nyheter gör detsamma och ifrågasätter varför Högskolan i Halmstad väljer att med skattepengar marknadsföra en bok, utgiven på ett externt förlag, som stämningen blir upprörd. Att betala annonsering för bokaktiviteter utan koppling till evenemang på högskolan, är högst relevant att ifrågasätta. Frågan blir inte mindre relevant när innehållet är djupt politiserande.

Att detta inte sitter i ryggmärgen hos myndigheten och dess chefer är närmast chockerande.

Vi kan inte tolka publiceringen av Högskolan i Halmstad som något annat än ett försök att tysta en ledarsida med hjälp av just konspirationsteorier och rena lögner. Att HN blir måltavla handlar om att högskolan förväntar sig att lokaltidningens roll ska vara en hejarklack och inte en kritisk granskare. Att ge sig på den fria opinionsbildningen från myndighetens sida är en attack mot regeringsformens första paragraf, att den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning. Att detta inte sitter i ryggmärgen hos myndigheten och dess chefer är närmast chockerande. Vi lever i tider då journalister blir allt mer utsatta, och många journalister utsätts för olika typer av hot som gör att självcensuren breder ut sig. Även om vi har en god pressfrihet i Sverige så har vi halkat ned till fjärde plats i Reportrar utan Gränsers pressfrihetsindex. Därför är Högskolan i Halmstads agerande ett oroväckande tecken i tiden.

ANNONS

Högskolan har många frågor att besvara, inte minst om rektor Susanna Öhman har godkänt publiceringen på myndighetens hemsida eller inte. Styrelseordförande Harald Castler behöver omgående tillsätta en extern utredare som granskar myndighetens agerande samt lämnar förslag på hur intern kunskap om regeringsformen, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen ska stärkas. Det är allvarstid i Europa, och då måste även Högskolan i Halmstad få ordning på det mest grundläggande i regeringsformen.

Olof Jonmyren, ordförande Föreningen Centerjournalister (FCJ), politisk redaktör Sörmlands Nyheter

Patrik Oksanen, vice ordförande FCJ, fri skribent

Läs mer i GP:

LÄS MER:Recension: ”Illusionen om den amerikanska freden” av Frida Stranne och Trita Parsi

LÄS MER:Smutskastningen skrämmer forskare från att delta i debatten

LÄS MER:Nyfikenheten driver Stranne

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS