Lotta Lekvall, vd för Folkteatern, utanför entrén mot Järntorget.
Lotta Lekvall, vd för Folkteatern, utanför entrén mot Järntorget. Bild: Anders Ylander

Sanna Samuelsson: Göteborg behöver Folkteatern vid Järntorget

Folkteatern kan behöva flytta efter att deras hyra höjs. Men det nuvarande läget är viktigt, vi behöver ha kvar kvalitetsteater vid Järntorget, menar GP:s Sanna Samuelsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Säg Järntorget och de flesta tänker på körsbärsblommor, Andra långgatan-fylla och teater. Riktigt bra teater, dessutom, tack vare att Folkteatern har legat där sedan 1952. Först som en del av Folkets hus, sedan som enskild förening. En långt gången konflikt finns mellan hyresvärden Folkets hus i Göteborg och teatern, som nu går in i en ny växel.

Som GP rapporterar kan Folkteatern nämligen tvingas flytta efter att värden muntligen aviserat en större hyreshöjning. Hur mycket det handlar om är ännu inte klart, men Folkteaterns vd Lotta Lekvall säger till GP:s Maria Domellöf-Wik: ”En så radikalt mycket högre hyra har teatern ingen möjlighet att betala.”

ANNONS

Institutionen är en viktig del av Göteborgs teaterflora. Där Stadsteatern är mer bunden av sitt uppdrag kan Folkteatern vara en friare, mer radikal scen. Det är den lyckosamma korsbefruktningen mellan arvet från folkbildningsrörelsen, arbetarteatern, och det stora allvaret från Lars Noréns tid som konstnärlig ledare.

Men även själva placeringen i stadsrummet är viktig. Genom sin närvaro vid Järntorget blir det en del av Göteborgs stadsliv på riktigt. Att den mycket populära restaurangen och baren Folk, som ligger i teaterns foajé, är en sådan succé talar för att tillgänglighet inte måste betyda att själva teaterprogrammet blir tamt. Genom att så många besöker lokalen av olika anledningar är det en plats som många har en relation, även om man inte är en teaterskalle som går på allt. Dessutom är det mycket enkelt att ta sig dit med kollektivtrafiken.

Det är väl en utökad lokal för Nordic Wellness-gymmet som hägrar.

Järntorget är helt enkelt en knutpunkt för många göteborgare, deras behov och begär. Visst skulle teatern kunna ligga någon annanstans, Backa teater ligger ju som bekant i Backa, och Göteborgs konsthall har precis fått sin flytt till Gamlestaden aviserad. Detta protesterade galleristen Pontus Hammarén mot i en debattartikel i GP i helgen (15/10), där han skrev: ”Nuvarande plats och rum signalerar att den samtida konsten tas på allvar i Göteborg.”

ANNONS

Det går att säga samma sak om Folkteatern, att dess placering i Göteborgs absoluta hjärta säger något om stadens syn på teaterkonsten och dess vikt i staden. Att detta ska bero på den förvirrade organisationen Folkets hus i Göteborg är olyckligt.

När de gick ur riksorganisation Folkets hus och parker 2018 rapporterade GP även om detta. De lovade då att övergången från förening till fastighetsägare inte skulle ge ”några speciella konsekvenser för hyresgästerna Folkteatern och Göteborgs filmfestival.” (12/9/18).

Vi ser nu hur mycket ett sådant löfte är värt. Mats Arnsmar, vd för Folkets hus i Göteborg, säger till GP att: ”Vi betraktar dem som vilken annan hyresgäst som helst.”

Det är väl en utökad lokal för Nordic Wellness-gymmet som hägrar. För det behöver vi verkligen i Göteborg – mer rum för människor att slänga runt sina kettlebells på och mindre tillgänglighet till kvalitetsteater.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Hyreschock hotar Folkteaterns existens vid nästa förhandling

LÄS MER:Recension: ”K” på Folkteatern i regi av Tobias Hagström-Ståhl

LÄS MER:Ylva Olaison spelar K i monologen på Folkteatern

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS