Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Pontus Hammarén: Låt göteborgarna få behålla sin konsthall i Göteborgs mitt

Strävan efter att nå publiken är alltid viktig för en skattefinansierad verksamhet. I den strävan är flytten av Göteborgs konsthall till Gamlestaden ett steg i fullständigt fel riktning, skriver galleristen Pontus Hammarén.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Götaplatsen utgör ett unikt kulturcentrum i Sverige. Här ligger Göteborgs stora kulturinstitutioner, Operan undantaget, lättillgängligt samlade. Nu när detta mäktiga kulturcentrum är på väg att fullbordas med att alla existerande konstnärliga utbildningar under universitetets tak också placeras här, väljer de styrande att skära mitt i kakan. Man plockar ut Konsthallen, scenen för den samtida konsten och skickar iväg den till periferin i Gamlestaden! Periferin, ja. I förhållande till Götaplatsen ligger Gamlestaden utan tvivel i periferin. Konsthallen har alltid varit centralt placerad i stadens mittzon, där flest människor rör sig. Det vore bra om det kunde förbli så.

I sin nuvarande skepnad är Konsthallen vacker, lagom stor och den har en fin placering i stadsrummet. Allt detta bidrar till en mycket positiv laddning för utställande konstnärer och besökare. (Fråga en någorlunda uppriktig konstnär var det vore roligast att ställa ut, på Götaplatsen eller i Gamlestaden.) Nuvarande plats och rum signalerar att den samtida konsten tas på allvar i Göteborg.

Skälen som angetts för flytten av Konsthallens verksamhet framstår med lite större perspektiv som fjuttiga; man måste ha stängt i perioden mellan utställningarna, bristande plats för administration etcetera. Nämnda problem och andra kan kulturnämnden naturligtvis lösa tillsammans med berörda tjänstemän på kulturförvaltningen om bara viljan fanns och man insåg vad som står på spel – att en flytt till Gamlestaden gravt skulle marginalisera huvudscenen för den samtida konsten.

Nuvarande plats och rum signalerar att den samtida konsten tas på allvar i Göteborg.

Vi har ett närliggande exempel på vad den politiska ledningen förmår när insikten och viljan finns. Om några år tillkommer en gigantisk byggnadskropp bakom Konstmuseet då större ytor fordras för museet. Detta är naturligtvis alldeles fantastiskt glädjande. Beträffande Konsthallen handlar det förstås inte om tillnärmelsevis så stora problem eller lösningar. Vad som främst fordras är återigen insikten och därpå viljan bland politikerna.

Bortsett från några informerande artiklar över ämnet i GP kan man konstatera att det är tämligen tyst om den förestående flytten. Det är svårt att tänka sig en liknande tystnad om man i Stockholm försökte genomdriva en flytt av Liljevalchs, från Djurgården till exempelvis Hagsätra. Beror tystnaden i Göteborg på att konsthallen av i dag inte riktigt tagit sig in till göteborgarnas hjärtan? I så fall tror jag man ska ställa sig frågor om utställningsprogrammet och inte tala om otillgängligheten på Götaplatsen – vilket ofta framförts. Götaplatsen är oändligt mycket mer tillgänglig än Gamlestaden för de allra flesta göteborgare. Strävan att nå publiken är naturligtvis alltid viktig för en skattefinansierad verksamhet. I den strävan är flytten av Konsthallen till Gamlestaden ett steg i fullständigt fel riktning. Flytten framstår som absurd. Folk skakar på huvudet och suckar tungt när ämnet kommer på tal.

Jag och många med mig, vågar jag påstå, vädjar nu till ansvariga politiker att ompröva det befängda beslutet att permanent flytta konsthallen till Gamlestaden och därmed skära i Götaplatsens unika koncentration av kulturinstitutioner. Låt det istället bli till en tillfällig flytt, en period, under vilken bristande förhållanden på Götaplatsen rättas till. Skicka inte scenen för den samtida konsten till periferin, den förtjänar ett bättre öde. Göteborg också.

Pontus Hammarén driver Galleri Hammarén i Göteborg. Han var tidigare chef för Borås konstmuseum.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS OCKSÅ: Flytten av Konsthallen kan ge en ny frihet

LÄS OCKSÅ: Konsthallen flyttar till Gamlestaden

LÄS OCKSÅ: Konsthallens framtida öde påverkar Göteborg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.