Tiktok-användare utanför omröstningen av ett förbud mot appen, 13 mars 2024.
Tiktok-användare utanför omröstningen av ett förbud mot appen, 13 mars 2024. Bild: J. Scott Applewhite

Emanuel Karlsten: Förbudet mot Tiktok handlar om att öka USA:s makt

Är USA:s förmodade Tiktok-förbud en kritik mot appen? Absolut inte. Det är inget annat än ett geopolitiskt spel där man försöker minska Kinas inflytande, skriver Emanuel Karlsten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Cirkusen kring Tiktok är igång igen, men rollerna omvända och premissen så förvirrande att nästan inget alls har blivit begripligt för den som försökt följa turerna.

Det handlar alltså om att Tiktok ska förbjudas i USA, och att ett första steg mot förbud tagits, genom att det röstats igenom i kongressens representanthus, det ena av tre instanser som förslaget måste passera innan det blir lag.

Några minns säkert hur förbudet var på tapeten för några år sedan, men då med annan klang. I slutet av Donald Trumps mandatperiod drev ex-presidenten på för att förbjuda appen i USA, eftersom den ägs av kinesiskt bolag och att det därmed möjliggör potentiella bakdörrar och övervakning av amerikanska hem.

ANNONS

Amerikanarna vet vad de pratar om, eftersom det var exakt det här som Edward Snowden avslöjade att de själva hade gjort i många år: Skapat bakdörrar in till Microsoft och Apple för att övervaka hela världen.

Trump försvann, en kompromiss kom på plats, men när Bidens mandatperiod påbörjats fick kritiken nytt liv. För ett år sedan kallades Tiktoks Singaporianske vd till amerikanska kongressen och fick svara på klumpigt formulerade frågor som “använder Tiktok wifi” och “kan Kina se Tiktok-videos”. Vilka fick lika banala svar: “ja, internet krävs” och “alla med internet kan se Tiktok-videos, varhelst i världen”.

Och i veckan har alltså förslaget om Tiktok-förbud passerat med stor majoritet i representanthuset och ser ut att ha chans att faktiskt bli lag.

Det är inte barnen som dansar på Tiktok som främmande makt vill åt, utan möjligheten att kartlägga och samla in data över miljontals medborgare.

I grunden är oron relevant, eftersom det påminner oss om att vi måste förutsätta att företag kan tvingas öppna bakdörrar av de länder där ägandet finns. I Sverige har det inneburit att flera i offentlig sektor (och public service) förbjudit Tiktok på tjänstemobilen. Kvar i dessa mobiler är däremot Microsoft, Apple och Googles tjänster.

Hursomhelst. Vad skulle hända om förslaget blev verklighet? Antagligen ingenting. Förslaget går inte ut på att i praktiken förbjuda Tiktok, utan att förbjuda kinesiskt ägande. Som det är formulerat skulle Tiktok alltså kunna börsnoteras i USA, eller köpas av ett lokalt, amerikanskt bolag. När det var aktuellt senast ryktades till exempel Microsoft vara köpare. Nu vill i stället USA:s förre finansminister köpa appen, eftersom han tycker det är en “fantastisk verksamhet”.

ANNONS

Det senare är viktigt att förstå: Det som pågår i världen nu är inte kritik mot själva Tiktok, utan ett geopolitiskt spel där man försöker minska Kinas potentiella och eventuella inflytande och ingång till medborgare i USA.

Men det är också viktigt att se att detta inte innebär en särskild risk för enskilda användare varken i USA eller Sverige. Inte mer än för de som redan i dag använder till exempel Facebook och Instagram.

Det är inte barnen som dansar på Tiktok som främmande makt vill åt, utan möjligheten att kartlägga och samla in data över miljontals medborgare.

Den debatten borde föras om fler aktörer än Tiktok.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Med Sora tar AI klivet in i filmindustrin

LÄS MER:Så blir internetåret 2024

LÄS MER:Chat GPT har rustat oss för en skön ny värld

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS