Tiktoks hökvarter i USA, i Culver City i Kalifornien. Arkivbild.
Tiktoks hökvarter i USA, i Culver City i Kalifornien. Arkivbild. Bild: Damian Dovarganes/AP/TT

USA ett steg närmare Tiktok-förbud

USA:s representanthus röstade för att Tiktoks kinesiska ägarföretag måste sälja sociala medier-appen i USA, annars väntar ett förbud.

ANNONS

En överväldigande majoritet i kongressens representanthus – 352 röster mot 65 – röstade för det förslag som tidigare förberetts i representanthuset energi- och handelskommitté.

Lagförslaget innebär i stort att ägarföretaget Bytedance får en tidsfrist på 165 dagar, eller mindre än fem månader, för att sälja Tiktok. Om så inte sker blir det illegalt för till exempel Apple och Google att tillhandahålla appen.

Förslaget måste även godkännas i senaten, och där är utgången oviss. Flera senatorer är tveksamma till att införa en drastisk lag mot den populära appen som har omkring 170 miljoner användare i USA.

Tiktok uppger att ett förbud skulle innebära ett stort slag för många småföretag som använder appen.

ANNONS

"Vår förhoppning är att senaten kommer att ta hänsyn till fakta, lyssna på sina väljare och förstå den potentiella påverkan på ekonomin ett förbud skulle få", skriver bolaget i ett uttalande.

Även Kina uttrycker skarp kritik mot lagförslaget och utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin säger enligt AP att det "kommer att slå tillbaka mot USA".

President Joe Biden har tidigare meddelat att han godkänner lagen om den antas.

USA och flera regeringar i västländer uttrycker oro över Tiktok och dess kinesiska ägare kan komma att granskas, styras eller kontrolleras av det styrande kinesiska kommunistpartiet.

ANNONS