Chat GPT:s grundare Sam Altman.
Chat GPT:s grundare Sam Altman. Bild: Eric Risberg

Emanuel Karlsten: Chat GPT har rustat oss för en skön ny värld

Ett år efter lanseringen av Chat GPT är frågan: Vad har den egentligen gett oss? Svaret är: Tid till förberedelse. Inte primärt för tekniken som finns i dag, utan för vad den kommer att vara imorgon, menar Emanuel Karlsten.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I dag, 30 november, är det exakt ett år sedan Chat GPT släpptes publikt och gratis till världen. Det vill säga årsdagen för när vi till slut förstod vad AI handlar om.

På två månader lockades 100 miljoner till att registrera ett konto och använda den smarta chattroboten. Det är fyra gånger snabbare än Tiktok samlade en lika stor publik, och tolv gånger snabbare än Instagram.

Men ett år senare är frågan: Vad har vi egentligen lärt oss?

Alla har numera en relation till Chat GPT. Om inte direkt, så indirekt, eftersom hela året har fyllts av debatter om vad som kommer hända – sen. Några har kanske också hunnit tröttna, inte minst börjar vi tveka kring hur mycket som egentligen kommer att revolutioneras. Var det inte mer än såhär?

ANNONS

Grundaren Sam Altman berörde just det i en intervju i New York Times häromveckan. Att en poäng har varit att lansera något ofärdigt som kunde hjälpa världen att förstå. För det är knappast så att 2022 var året då AI uppfanns. I techvärlden, men även i medier, har frågan diskuterats i decennier. Max Tegmark höll ett sommarprat om AI redan 2018 och kanske har du, precis som jag, genomlidit en handfull AI-föreläsningar genom åren på antingen dystopiska eller utopiska teman. Men trots alla rop om uppmärksamhet har ingen förstått. För vad finns att förstå? Att det finns kod i framtiden som kan vara bra och dåligt?

Max Tegmark och andra akademiker krävde världens uppmärksamhet – och fick den.

Det var det här som var Open AI:s mål. De hade kanske inte nått tekniskt längst, men de ville heller inte släppa en färdig produkt. Tvärtom. Medan alla andra fokuserat på en perfekt superintelligens, som skulle nå allmänheten först när den var färdig, skulle Chat GPT vara motsatsen. En version av tekniken som inte är färdig, men är tillräckligt bra för att allmänheten ska förstå hur det kommer att förändra oss. Altman förklarar det som ett sätt att ge samhället tid. “(...) Mer tid för våra institutioner och ledare att anpassa sig och förstå/…/ vad som skulle vara användbart, vad som inte skulle vara användbart, vad som skulle vara riktigt dåligt, hur samhället och ekonomin behöver utvecklas tillsammans.”

ANNONS

Detta är det viktigaste Chat GPT gett oss: Tid. Till att förbereda oss. Till att förstå och visualisera vad som komma skall.

Plötsligt gavs Max Tegmark något konkret att peka på. När nu alla kunde använda AI – för att skriva texter, bygga strategier, räkna i Excel eller klona röster – var det lättare att förstå var det var på väg. Ännu lättare när vi under dessa tolv månader kunde se hur tjänsten förbättrades i varje ny version. Om all världens kunskap kommer finnas tillgänglig för vem som helst – och om den dessutom kan användas för analys och resonemang – vad är då kunskap värt? Om denna kunskap dessutom blir tillgänglig för vem som helst, vad kan vi då skapa? Virus som tar över världen, desinformation som startar krig? Max Tegmark och andra akademiker krävde världens uppmärksamhet – och fick den. I en unik kraftsamling har supermakter både lokalt och globalt satt upp gränser, regleringar och påbörjat lagarbeten. Inte för vad som finns i dag, utan för vad som kan utvecklas imorgon.

Inget av detta hade hänt om det inte vore för den produkt Open AI lanserade den 30 november 2022. En produkt som inte främst förändrade världen i dag, utan gav oss tid att förbereda för vad som kommer att förändras imorgon.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Makten och pengarna kommer alltid att vinna

LÄS MER:Therése Lindgrens Youtube-resa är svensk mediehistoria

LÄS MER:Vem vill vara den som försvarar nätjättarna?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS