Stefan Krakowski svarar på Saga Wallanders debattartikel.
Stefan Krakowski svarar på Saga Wallanders debattartikel. Bild: Gabriel Liljevall

Stefan Krakowski: Wallander skuldbelägger alla män

Saga Wallander kan inte förstå varför jag skriver om mansförakt – det kanske hon hade gjort om hon sett mejlen jag får från mammor som är oroliga för sina söner. I Wallanders värld råder alltjämt könskriget, skriver Stefan Krakowski.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Min DN-artikel från den 21 februari om mansföraktet har rört upp känslorna hos ett antal kvinnliga kulturskribenter och debattörer. Budskapet från dessa är i korthet: eftersom alla män är kvinnohatare och utgör ett hot är det inte mer än rätt att man hånar och driver med dem.

Saga Wallander går ännu längre i sin artikel i GP (1/3). I hennes värld hatar hela världen kvinnor och jag förmodar att hon då syftar på alla världens män. Följaktligen anser Wallander att det råder ett könskrig.

Jag har å andra sidan ”missförstått allting”, exakt vad framgår inte av texten. Tydligen har jag också ”köpt incelmännens världsbild”, en anklagelse lika befängd som att påstå att en författare som skrivit en reportagebok och kartlagt gängvåld eller högerextremism även köpt deras världsbild.

ANNONS

Wallanders krigsretorik utgör knappast en konstruktiv väg framåt.

Wallander skriver vidare att hon har svårt att förstå varför jag skrivit DN-texten. Kanske skulle hennes förståelse öka något om hon fick läsa några av de många mejl jag fått från oroliga mammor och kvinnliga gymnasielärare efter publiceringen av min artikel. Vittnesmål om hur pojkar utsätts för hån och förolämpningar i skolklasser där flickorna är i majoritet eller mamman som i ett mess skriver om hur oroad hon är över sin son som dagligen trakasseras av flickorna i klassen på grund av att han är kille.

Den enda gången Saga Wallander tycks förstå delar av det dilemma jag beskriver är när hon skriver: ”Ingen kille kan vara både sexig italienare och en tafatt mellanchef från en ganska jämställd hemmiljö samtidigt, men ingen tjej kan vara Kate Moss och Kim Kardashian på samma gång heller. Eller för den delen någon av dem. Grejen med ideal är att de är svåra att leva upp till.”

Så sant. Men för övrigt är det på Saga Wallanders könsfront intet nytt. I hennes värld mullrar artilleriet oförtrutet vidare i form av ett skuldbeläggande av ett helt kollektiv, i det här fallet män. Men Wallanders krigsretorik utgör knappast en konstruktiv väg framåt för majoriteten av kvinnor och män som önskar en sansad och fredlig diskussion om könsroller och jämställdhet i stället för bombastiska krigsmetaforer.

ANNONS

Det är så man undviker missförstånd.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Det är tröttsamt att leva i en värld som hatar kvinnor

LÄS MER:Ett pappa-retreat är ingen ickevåldsgaranti

LÄS MER:Att berätta om incels är inte att försvara dem

LÄS MER:Vi måste utmana incelmännens världsbild

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS