Incel är en förkortning av involuntary celibate – ofrivlligt ensam på svenska.
Incel är en förkortning av involuntary celibate – ofrivlligt ensam på svenska. Bild: Jessica Gow/TT

Stefan Krakowski: Att berätta om incels är inte att försvara dem

Om de som arbetar med att kartlägga rörelser med extrema åsikter ska behöva ta hänsyn till en liten skara aktivisters krav blir jobbet meningslöst, skriver Stefan Krakowski i ett svar till Inti Chavez Perez.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

I en debattartikel i denna tidning den 2 augusti ondgör sig Inti Chavez Perez över att jag inte ställer ofrivilligt ensamma män till svars. Helst ska jag också använda ett ideologiskt filter som Perez anser nödvändigt för att inte mitt sommarprogram ska ”svaja i perspektiv”. Dessutom tycker Perez att jag har problem med verkligheten. ”Men Krakowski….tappar stundvis sin egen verklighetsuppfattning och upprepar det som incels sagt till honom.” Istället för att rapportera det incelmännen berättat för mig borde jag tydligen ha läxat upp dem och naglat fast dem mot väggen. Men jag är inte genusvetare utan psykiater och författare.

ANNONS

Perez verkar också reta upp sig på det faktum att kvinnor, enligt samstämmiga forskningsrapporter, oftast väljer en man med en utbildning och inkomst som matchar deras egen. Det här blir för obekvämt för Perez som inte kan låta bli att klistra på mig uppfattningen att det är kvinnornas fel att incelmännen blir sexuellt frustrerade av denna anledning.

Ännu en gång tillskrivs jag åsikter jag inte har. Det finns inte ett enda exempel på, vare sig i min bok ”Incel” eller i mitt sommarprogram, där jag ger kvinnor skulden för incelmännens situation. Tvärtom, jag har oräkneliga gånger i intervjuer betonat både incelmännens eget ansvar men också att män i stort måste anpassa sig till en ny situation i samhället. Det är ju det som min bok i hög utsträckning handlar om. Men fakta verkar ha mindre betydelse för Perez. Han vill inte bara saluföra sin egen enkla förklaring på en mångfacetterad och komplex problematik utan kräver också att jag ska falla in i ledet. Perez har, liksom en del andra, uppenbart svårt att skilja på förklaring och försvar. Min bok är ett reportage, inte ett debattinlägg. Jag kartlägger och försöker förklara ett fenomen, ett vedertaget akademiskt tillvägagångssätt. Det betyder givetvis inte att jag försvarar de åsikter som kommer fram.

ANNONS

Min bok är ett reportage, inte ett debattinlägg.

Om alla vi journalister, skribenter och författare som arbetar med att kartlägga rörelser med extrema och obehagliga åsikter ska behöva ta hänsyn till en liten skara aktivisters krav, skulle vårt jobb bli meningslöst.

Jag litar helt och fullt på att mina läsare/lyssnare är fullt kapabla att dra sina egna slutsatser och att jag förhoppningsvis öppnat dörren till ett tilltagande samhällsproblem som angår oss alla.

Både kvinnor och män.

Stefan Krakowski är författare och psykiater

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS