Folke Edwards har lämnat oss. Enligt uppgifter till GP somnade han in i förra veckan på sin födelsedag, 93 år gammal, omgiven av nära och kära.
Tidigt gjorde han sig känd som en orädd museiman, konstkritiker och författare.
– Pappa hade en charm och en intelligens som var förödande attraktiv, säger Andrea Edwards.
– Han var väldigt nyfiken på livet och andra människor, och underbar att samtala med. Så vill jag minnas honom: intelligent, fräck, orädd och arrogant.
– Han hade en öppen konstsyn och var inte så pragmatisk som andra. Han hade fler ingångar ...och även utgångar, säger skulptören och vännen Claes Hake som känt Folke Edwards i över femtio år.
Visst har de haft sina duster genom åren, medger han.
– Men man kunde munhuggas med honom, bolla idéer och åsikter. Jag var förbannad som fan emellanåt, men han tålde det. Heder åt Folke, han gjorde avtryck, var inte så Stockholmsfixerad utan mer vidsynt än andra inom konstvärlden. Han kunde driva igenom saker och betydde en hel del.
Skandal med ”Hasch girl” på Lunds konsthall
Sin bana började Folke Edwards på 1950-talet som redaktör för tidskriften Paletten och konstkritiker på olika dagstidningar innan han 1967 avancerade till intendent och chef för Lunds konsthall. Där gjorde han två år senare både succé och skandal med utställningen ”Underground”. Sture Johannessons affisch ”Hasch girl” ansågs så provocerande att den förbjöds.
Inte nog med det. Politikerna ansåg att utställningen var drogpropaganda. Den ställdes in med buller och bång, Folke Edwards fick sparken och konsthallen höll sedan stängt i flera månader.
I turbulensen passade Folke Edwards på att byta bostadsort till det progressiva Göteborg, där hustrun och skådespelerskan Inga Edwards var med och startade Nationalteatern. 1970 blev han intendent för Hagahuset på Södra Allégatan. Två år senare ville politikerna stänga allaktivitetshuset, med argumentet att det var en alltför vänsterextrem inriktning. Hagahuset ockuperades – en händelse som väckte stor uppmärksamhet. Bland annat skildras ockupationen i TV-serien ”Upp till kamp” och i Nationalteaterns låt "Ta tillbaka Hagahuset".
Var med och startade Röda sten konsthall
Folke Edwards lämnade en tid Göteborg för att arbeta först som museilektor vid Kulturhuset i Stockholm och sedan på Liljevalchs konsthall.
1983 var han tillbaka i Göteborg igen, nu som chef för Stadsteatern. Där stannade han i två år, innan han en tjänst på Kungliga konsthögskolan lockade honom tillbaka till huvudstaden.
I fyra år var han professor i den moderna konstens teori och idéhistoria.
Därefter, 1990, blev han chef för Göteborgs konstmuseum och hösten 1991 var han med i den arbetsgrupp som politikern Per Hållén satte samman för att omvandla området Röda sten och pannhuset där till en plats för samtida konst och kultur.
Fem år senare hade idén blivit verklighet, och Röda sten konsthall startade sin utställningsverksamhet.
Skrev en rad böcker om konstströmningar
Under sin långa karriär gav Folke Edwards också ut en rad böcker, bland dem essäsamlingen ”Från spontanism till underground.” (1971), ”Den barbariska modernismen” (1987), ”HAKE”, om vännen Claes Hake (1987), ”Peter Dahl: kejsare och revoltör” (1996) och ”Från modernism till postmodernism: svensk konst 1900-2000” (2000).
1961 gifte sig Folke Edwards med Inga Edwards. Paret fick döttrarna Susanna och Andrea Edwards innan de 1983 gick skilda vägar. Folke Edwards efterlämnar även döttrarna Paula och Frida. Den yngsta i syskonskaran, Frida, skildrar i sin dokumentärfilm ”Befria mig från dig” (2012) sin far, när han vid 80 års ålder just blivit dumpad. I en snabb resumé nämns hans många skilsmässor. Resten av filmen ägnas åt hur det är att lära känna någon som håller på att glida in i demens.
LÄS OCKSÅ: Skådespelerskan Inga Edwards har gått bort
LÄS OCKSÅ: 50 år sedan Hagahuset ockuperades i Göteborg
LÄS OCKSÅ: Så har de fria teatergrupperna i Göteborg förändrats på 40 år
LÄS OCKSÅ: GIBCA blir av trots kritiskt läge för Röda stens konsthall
LÄS OCKSÅ: Kris för Röda sten konsthall: ”Skarpt läge”
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.