Konstkritikern och författaren Folke Edwards är död

Museimannen, konstkritikern och författaren Folke Edwards är död. Från 1969 och framåt var han tongivande för Göteborgs konstscen. Han var även chef för konstmuseet och stadsteatern.
– Han är saknad och han behövdes. Han var saltet i vällingen! säger skulptören och vännen Claes Hake.

ANNONS
|

Folke Edwards har lämnat oss. Enligt uppgifter till GP somnade han in i förra veckan på sin födelsedag, 93 år gammal, omgiven av nära och kära.

Tidigt gjorde han sig känd som en orädd museiman, konstkritiker och författare.

– Pappa hade en charm och en intelligens som var förödande attraktiv, säger Andrea Edwards.

– Han var väldigt nyfiken på livet och andra människor, och underbar att samtala med. Så vill jag minnas honom: intelligent, fräck, orädd och arrogant.

– Han hade en öppen konstsyn och var inte så pragmatisk som andra. Han hade fler ingångar ...och även utgångar, säger skulptören och vännen Claes Hake som känt Folke Edwards i över femtio år.

ANNONS

Visst har de haft sina duster genom åren, medger han.

– Men man kunde munhuggas med honom, bolla idéer och åsikter. Jag var förbannad som fan emellanåt, men han tålde det. Heder åt Folke, han gjorde avtryck, var inte så Stockholmsfixerad utan mer vidsynt än andra inom konstvärlden. Han kunde driva igenom saker och betydde en hel del.

Skandal med ”Hasch girl” på Lunds konsthall

Sin bana började Folke Edwards på 1950-talet som redaktör för tidskriften Paletten och konstkritiker på olika dagstidningar innan han 1967 avancerade till intendent och chef för Lunds konsthall. Där gjorde han två år senare både succé och skandal med utställningen ”Underground”. Sture Johannessons affisch ”Hasch girl” ansågs så provocerande att den förbjöds.

Inte nog med det. Politikerna ansåg att utställningen var drogpropaganda. Den ställdes in med buller och bång, Folke Edwards fick sparken och konsthallen höll sedan stängt i flera månader.

I turbulensen passade Folke Edwards på att byta bostadsort till det progressiva Göteborg, där hustrun och skådespelerskan Inga Edwards var med och startade Nationalteatern. 1970 blev han intendent för Hagahuset på Södra Allégatan. Två år senare ville politikerna stänga allaktivitetshuset, med argumentet att det var en alltför vänsterextrem inriktning. Hagahuset ockuperades – en händelse som väckte stor uppmärksamhet. Bland annat skildras ockupationen i TV-serien ”Upp till kamp” och i Nationalteaterns låt "Ta tillbaka Hagahuset".

ANNONS

Var med och startade Röda sten konsthall

Folke Edwards lämnade en tid Göteborg för att arbeta först som museilektor vid Kulturhuset i Stockholm och sedan på Liljevalchs konsthall.

1983 var han tillbaka i Göteborg igen, nu som chef för Stadsteatern. Där stannade han i två år, innan han en tjänst på Kungliga konsthögskolan lockade honom tillbaka till huvudstaden.

I fyra år var han professor i den moderna konstens teori och idéhistoria.

Därefter, 1990, blev han chef för Göteborgs konstmuseum och hösten 1991 var han med i den arbetsgrupp som politikern Per Hållén satte samman för att omvandla området Röda sten och pannhuset där till en plats för samtida konst och kultur.

Fem år senare hade idén blivit verklighet, och Röda sten konsthall startade sin utställningsverksamhet.

Skrev en rad böcker om konstströmningar

Under sin långa karriär gav Folke Edwards också ut en rad böcker, bland dem essäsamlingen ”Från spontanism till underground.” (1971), ”Den barbariska modernismen” (1987), ”HAKE”, om vännen Claes Hake (1987), ”Peter Dahl: kejsare och revoltör” (1996) och ”Från modernism till postmodernism: svensk konst 1900-2000” (2000).

1961 gifte sig Folke Edwards med Inga Edwards. Paret fick döttrarna Susanna och Andrea Edwards innan de 1983 gick skilda vägar. Folke Edwards efterlämnar även döttrarna Paula och Frida. Den yngsta i syskonskaran, Frida, skildrar i sin dokumentärfilm ”Befria mig från dig” (2012) sin far, när han vid 80 års ålder just blivit dumpad. I en snabb resumé nämns hans många skilsmässor. Resten av filmen ägnas åt hur det är att lära känna någon som håller på att glida in i demens.

ANNONS

LÄS MER:Skådespelerskan Inga Edwards har gått bort

LÄS MER:50 år sedan Hagahuset ockuperades i Göteborg

LÄS MER:Så har de fria teatergrupperna i Göteborg förändrats på 40 år

LÄS MER:GIBCA blir av trots kritiskt läge för Röda stens konsthall

LÄS MER:Kris för Röda sten konsthall: ”Skarpt läge”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS