Skådespelaren Karin Franz Körlof, fotograferad i höstas inför premiären av filmen "En dag kommer allt det här bli ditt". På lördagen vann hon kortfilmspriset  på Göteborgs filmfestival för sin debut ”En hjältes död”.
Skådespelaren Karin Franz Körlof, fotograferad i höstas inför premiären av filmen "En dag kommer allt det här bli ditt". På lördagen vann hon kortfilmspriset på Göteborgs filmfestival för sin debut ”En hjältes död”. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Karin Franz Körlof vinner Startsladden för sin debut

Dramatenskådespelaren och regissören Karin Franz Körlof vinner kortfilmstävlingen Startsladden vid Göteborgs filmfestival. Det för sin debutfilm ”En hjältes död” – en berättelse om flockmentalitet som bygger på en novell av Pär Lagerkvist.

ANNONS
|

Under lördagens prestigefyllda kortfilmstävling Startsladden kammade 37-åriga Karin Franz Körlof hem priset för sin egensinniga debut ”En hjältes död”.

Publikens pris gick till Patrik Eklunds komedi ”Jag är elden” där en 53-årig karatemästare går till psykologen på jakt efter sin forna glöd.

Karin Franz Körlof har under hösten kunnat ses i föreställningen ”Vegetarianen” på Dramaten, och hon är även känd för roller i filmer som ”Den allvarsamma leken” och ”Mig äger ingen” samt tv-serier som ”Blå ögon” och ”Vår tid är nu”.

Stod på Dramatenscenen när hon vann Startsladden

Samma kväll som Startsladden gick av stapeln stod hon på Dramatenscenen i Stockholm i Ibsenföreställningen Lille Eyolf, och kunde därför inte personligen närvara under prisutdelningen i Göteborg.

ANNONS

Under lördagen premiärvisades ”En hjältes död”, som bygger på en novell av Pär Lagerkvist, tillsammans med sju andra tävlingsbidrag. Konkurrensen var benhård, och övriga tävlande var bland andra Simon Vahlne, med sitt lågmält explosiva ”My gig in Sweden”, Alexandra Dahlström, med det brinnande aktuella dramat ”Järnridån”, Agnes Skonare Karlsson med det tänkvärda dramat ”Favours” och Patrik Eklund med publikfavoriten ”Jag är elden”.

”En hjältes död” kretsar kring en lika absurd som grotesk händelse på landsbygden. För att locka nya medlemmar till kyrkan arrangeras ett märkligt jippo där en ung man ska falla ner från kyrktornet. Ynglingen har redan en stor skara fans och ingen i trakten vill missa den fascinerande händelsen.

Juryn imponerades av den egensinniga debuten

Årets jury bestod av regissören Hanna Högstedt, producenten Siri Hjorton Wagner, fotografen Mika Aberra och skådespelaren Ashkan Ghods. De imponerades av ”En hjältes död”.

”Med avstamp i en absurd situation skildras människans flockmentalitet med lätt hand. Genom humorn framträder de krafter som kan få oss människor att med öppna ögon gå mot katastrofen, för att sedan tvärvända och utkräva ansvar hos vem som helst utom oss själva." skriver de i sin motivering.

Förutom äran vinner segraren av Startsladden även 440 000 kronor i form av filmteknik, kontanter och tjänster.

ANNONS

LÄS MER:Suzanne Osten gör Bergman-komedi med Camilla Läckberg

LÄS MER:Nu invigs Göteborgs filmfestival

LÄS MER:Kulturministerns vapen mot akuta filmkrisen: utredning

Röst på bästa internationella film 2024

Du har väl inte missat att du som gp-läsare är med och bestämmer vilken film som ska prisas i kategorin Dragon award best international film?

Gå in på gp.se/dragonaward och lägg din röst.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS