Nu invigs Göteborgs filmfestival

Petter Stordalens drakhotell står färdigt och ett danande spöregn smattrar i gatstenarna. Allt är precis som det ska när en ovanligt stjärnspäckad filmfestival nu invigs i Göteborg.

ANNONS
|

Göteborg är inte LA, detta behöver knappast förtydligas. Ändå är det som att vädret vill trycka in just detta faktum när Göteborgs 47:e filmfestival i ordningen invigs. Under veckan ska ett antal internationella celebriteter; Ewan McGregor (”Trainspotting”, ”Moulin rouge”), Sidse Babett Knudsen (”Borgen”, ”Westworld”), Isabelle Huppert (”Pianisten”, ”Elle”) och Alicia Vikander (”The danish girl”, Ex machina”) få uppleva bioväder på göteborgska.

För besökarna väntar i sin tur 240 filmer från 82 länder, prydligt uppställda i det traditionstyngda programmet som i år pryds av ett fjunigt svin i slips och ullrock. Först ut av filmerna är Thea Hvistendahls ”Hanteringen av odöda”, en skräckfilm baserad på John Ajvide Lindqvist roman med samma namn, vilken visas under fredagens invigning.

ANNONS

AI, fest och fina priser

Bland de mer uppmärksammade programpunkterna återfinns annars festivalens satsning på artificiell intelligens. Redan på söndag (28/1 kl 20) är det dags för ”Another Persona” på Biograf Draken, en version av Ingmar Bergmans ”Persona” där Liv Ullmann bytts ut till Alma Pöysti med hjälp av AI-teknik.

Skådespelarna i filmen Hanteringen av odöda som inviger Göteborgs filmfestival.
Skådespelarna i filmen Hanteringen av odöda som inviger Göteborgs filmfestival. Bild: Jonas Lindstedt

I övrigt är det som vanligt ett spritt schema med allt från dj-set av författaren Marit Kapla (2/2 kl 19) till regissören Marcus Lindeens festivaltriptyk bestående av pjäsen ”Det osynliga äventyret”, filmen ”Flotten” och den nya boken ”Iscensatta samtal” som alla uppmärksammas och visas i olika former under helgen.

Gällande Filmfestivalens tävlingar kan priset för bästa nordiska film stoltsera med högsta prissumma, 400 000 kronor, där biobesökarna kan se bland annat ”Mother, Couch” med Ewan McGregor i huvudrollen, ”Bastarden” med en vindpinad Mads Mikkelsen och en hämningslös Asta Kamma August i ”Hypnosen”.

Även GP är med och delar ut pris i år, i kategorin bästa internationella film, där tidningens läsare får vara med i omröstningen som du hittar på gp.se/dragonaward.

Göteborgs filmfestival pågår mellan 26 januari och 4 februari.

Hur är då invigningen?

Väl på filmfestivalens invigning borde det givetvis vara fullt av skådespelare. Men till en början syns nästan bara politiker till på Draken.

ANNONS

Den muntre Leif Pagrotsky går runt med ett glas bubbeldryck i handen. Amanda Lind står längre bort i lokalen, med en robust "mingeltallrik". Denna innehåller följande: "Krämiga rotfrukter med grillad aubergine, zucchini samt soltorkad tomat".

Amanda Lind har en utmärkt kväll: och mingeltallriken är uppäten.
Amanda Lind har en utmärkt kväll: och mingeltallriken är uppäten. Bild: Jonas Lindstedt

Filmfestivalens Jonas Holmberg stannar till och svarar på frågan "Är du en god minglare?".

– Jag skulle ändå säga fyra av fem, menar han.

De flesta i lokalen tycks vara bra på just detta: att tala med varandra. De har läppstift och rent hår, kavajer och små guldlänkar. En ensam man i scarf dricker målmedvetet ur sitt champagneglas.

Snart anländer också skådespelarna till minglet. Magnus Krepper bär ett par utmärkta, lila pilotglasögon. Han vägrar svara på frågor.

– Nej nej, jag har ingenting att säga, det går inte.

Men kan du inte säga något litet?

– Nej det går inte, tyvärr.

Olle Sarri har en underbar kväll.
Olle Sarri har en underbar kväll. Bild: Jonas Lindstedt

Olle Sarri är då desto mer utåtriktad. Han har haft en förträfflig kväll hittills.

– Jag har druckit två öl och en liten whiskey, och nu fick jag den här i handen.

Sarri håller upp ett glas orange dryck, som lyser nästan radioaktivt. Runt honom går servitörer med rak, ädel hållning. Filmbranschens högdjur står i hörnen och utbyter hemligheter.

Anders Danielsen Lie och Renate Reinsve är förväntansfulla, men också mycket avslappnade.
Anders Danielsen Lie och Renate Reinsve är förväntansfulla, men också mycket avslappnade. Bild: Jonas Lindstedt

De norska skådespelarna Renate Reinsve och Anders Danielsen Lie är båda med i kvällens invigningsfilm "Hantering av odöda". Danielsen Lie har en synnerligen god mingeldag, menar han.

ANNONS

– Jag är egentligen inte bra alls på det här, men i dag har det hänt något.

Vilken är den bästa svenska film ni har sett?

– Kanske Roy Anderssons "En kärlekshistoria", säger han.

– Det känns som att man måste välja mellan honom och Ingmar Bergman.

Plötsligt ringer någon i en klocka: filmen ”Hanteringen av de odöda” börjar strax. Folk går så sakteligen in i Drakens biosalong, och minglet går att kalla avhandlat.

Läs mer om Göteborgs filmfestival:

LÄS MER:Tjugo filmer du inte får missa på Göteborgs filmfestival

LÄS MER:Nu gör Jonas Holmberg sin sista filmfestival

LÄS MER:Kulturministerns vapen mot akuta filmkrisen: utredning

LÄS MER:Göteborgs filmfestival inför nytt pris för ungas perspektiv

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS