Göteborgs filmfestival inför nytt pris för ungas perspektiv

För tionde – och sista gången – välkomnar filmfestivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg publiken.
– Det känns viktigt för mig att göra en riktigt fin sista festival, säger han.
Ewan McGregor och Sidse Babett Knudsen får årets hederspriser, AI står i fokus och en ungdomsjury kommer att dela ut ett nytt pris.

ANNONS
|

Göteborgs filmfestival presenterar i år en nykomling bland sina priser: Youth jury dragon award. Vinnaren av det nya priset för kommer att utses av en särskilt tillsatt jury, bestående av ungdomar i åldern 18-25 år med ”en passion för film och ett intresse för att diskutera och analysera film från världens alla hörn.”

– Vi vill lyfta fram den unga publiken och synliggöra unga perspektiv på vad som är en bra film, säger festivalens vd Mirja Wester i det nysläppta programmet.

Där avslöjas alla filmer som visas och tävlar på Göteborgs 47:e filmfestival, som drar igång 26 januari. Öppningsfilm blir norska thrillern ”Hanteringen av odöda” och festivalen avslutas 4 februari med det danska triangeldramat ”Möte i Rom” med Rolf Lassgård, Bodil Jørgense och Kristian Halken i huvudrollerna. Däremellan visas hundratals filmer från världens alla hörn.

ANNONS

Jonas Holmbergs tre bästa filmtips

Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival, tipsar här om tre måsten på årets festival:

”Kalak” (Regi: Isabella Eklöf) ”Regissören är en fascinerande och modig filmskapare som inte räds att tackla samhällets smärtpunkter”.

”Ibelin” (Regi: Benjamin Ree) ”En otrolig berättelse, en av de starkaste jag sett på länge! Också häftigt att en stor del av filmen utspelar sig i själva spelet World of warcraft.”

”Club Zero” (Regi: Jessica Hausner) ”Sidse Babett Knudsen gör en fantastisk roll som rektor i en berättelse om vårt ätande och vårt lite störda förhållande till mat.”

På festivalen koras sedan 1980-talet Nordens bästa film.

– Jag är jätteglad över den nordiska tävlingssektionen i år – den är bland de starkaste vi haft, kommenterar Jonas Holmberg, festivalens konstnärlige ledare.

För sexton år sedan vann ”Låt den rätte komma in” i regi av Tomas Alfredson det Nordiska filmpriset i Göteborg. Filmen byggde på John Ajvides Lindqvists banbrytande skräckroman om vampyrer i Stockholmsförorten Blackeberg på 1980-talet. Nu har en annan av författarens romaner: ”Hanteringen av odöda” chans att vinna samma tävling.

Priset sänkt – från en miljon till 400 000 kronor

Fram till 2017 fick vinnaren en miljon kronor – vilket gjorde priset, Dragon award best nordic film, till ett av filmvärldens största – iallafall rent ekonomiskt. Sedan dess har prissumman minskat i storlek. I år ligger priset, som delas ut på galan 3 februari, på 400 000 kronor.

Bland gästerna märks de båda hederspristagarna Ewan McGregor och Sidse Babett Knudsen, men också skådespelare som Asta Kamma August, Alicia Vikander, Renate Reinsve och Anders Danielsen Lie. Därtill kommer regissörer som Daniel Espinosa, Nikolaj Arcel och Isabella Eklöf.

Festivalens stora fokus ligger på AI, och de enorma konsekvenser den nya tekniken kommer att få för hela filmbranschen.

– Redan 1921 kom ”The mechanical man” – en fantasi om en levande robot. En mekanisk man som används för att göra brott. Som koncept har de här sakerna varit väldigt närvarande genom hela filmhistorien, säger Jonas Holmberg.

ANNONS

Årets skämskudde och årets snyftare

Nu söker filmvärlden nya förhållningssätt.

– Hur ska man använda AI? Det har ganska mycket blivit en diskussion om juridik, rättvisa, arbetsvillkor, försörjning och ersättningar. Det är viktiga diskussioner som vi kommer att ta upp – men vi vill också lyfta fram lite mer konstnärliga och filosofiska perspektiv.

Bland annat kommer en AI-genererad version av Ingmar Bergmans filmklassiker ”Persona” att visas, där Liv Ullmanns rollfigur är utbytt mot Alma Pöysti.

Årets skämskudde tas med fördel med till Ernst de Geers debutfilm, enligt Jonas Holmberg en hejdlöst drift med techbranschen där Asta Kamma August spelar en ung karriärist som släpper alla hämningar. Det sedan hon uppsökt en hypnosterapeut för att sluta röka.

Årets snyftare kan mycket väl bli dokumentären ”Ibelin” – som lyfter fram norske gamern Mats Steen. Trots – eller kanske tack vare – sin allvarliga sjukdom blir han megakändis som karaktären ”Ibelin” i World of warcraft innan sin alltför tidiga död bara 25 år gammal.

Vad kommer du att sakna mest med Göteborgs filmfestival nu när du slutar?

– Framför allt är det två saker, säger den konstnärlige ledaren Jonas Holmberg och fortsätter:

– Dels mina kollegor och festivalgänget jag delat lokaler med och som blivit några av mina bästa vänner. Och så är det stunderna innan varje visning. Det är ett sådant härligt pirr. Alla förväntningar i luften: nu kommer det att hända något. Att få välkomna alla filmare och kreatörer upp på scen. Det har ett stort värde: att få lyfta fram och hylla filmskapare och synliggöra deras viktiga arbete.

ANNONS

LÄS MER:Tjugo filmer du inte får missa på Göteborgs filmfestival

LÄS MER:Filmfestivalen firar med gratis invigningsfest

LÄS MER:Här blir Bergmans klassiker ett verk av en AI

LÄS MER:Göteborgs filmfestivals konstnärlige ledare slutar

LÄS MER:Pia Lundberg blir ny konstnärlig ledare på Göteborgs filmfestival

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS