Maria Domellöf-Wik: Här blir Bergmans klassiker ett verk av en AI

Farorna med AI har länge bearbetats på vita duken, och nu är det skarpt läge. Tekniken riskerar att utplåna filmens konstnärliga värde, och hotet har lett till strejk i Hollywood. AI är också fokus på Göteborgs filmfestival, där Bergmans klassiker ”Persona” blir AI-verket ”Another Persona”.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Så länge spelfilmen existerat har den behandlat konflikten mellan människa och maskin, och dystopiskt gestaltat ny teknik som löper amok. Från stumfilmer som ”Metropolis” och ”The mechanical man” på 1920-talet till ”Matrix”. Inpräntat i filmhistoriens DNA är såklart också scenen i Stanley Kubricks ”År 2001 – ett rymdäventyr” när superdatorn HAL vänder sig mot astronauterna och vägrar lyda order. Nu riskerar dåtidens science-fiction att bli framtidens verklighet.

Den AI-teknik som utvecklas med rekordfart kan nämligen komma att omdefiniera allt filmbranschen tidigare ägnat sig åt och som cineaster älskat och vurmat för.

Därför känns det fullständigt logiskt att Göteborgs filmfestival 2024 ägnar sig åt att skärskåda AI, och de förödande konsekvenser den nya artificiella intelligensen kan tänkas få för filmen.

ANNONS

I sin programförklaring jämför festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg den nya teknikutvecklingen med Robert Oppenheimers forskning, vars kulmen blev atombomben. Trots inre varningsklockor arbetade fysikprofessorn nitiskt vidare, ivrigt påhejad av krigsindustrin. När han väl insåg vidden av vad han åstadkommit var det försent.

En ångest liknande den Oppenheimer kände är i dag utbredd bland tech-arbetare i Silicon Valley, enligt årets Nostradamus-rapport som analyserar filmbranschen och förutspår dess framtid.

En ångest liknande den Oppenheimer kände är i dag utbredd bland tech-arbetare i Silicon Valley, enligt årets Nostradamus-rapport som analyserar filmbranschen och förutspår dess framtid. Ändå jobbar entreprenörer och programmerare på, och industrin förmår inte bromsa sig själv. Efter veckans turbulens inom företaget Open AI är vd:n Sam Altman tillbaka och enligt AI-forskaren Max Tegmark är det en ”girighetens seger över säkerheten”. Samtidigt kämpar EU för att enas om lagar som ska reglera AI. Hollywood har skakats av den längsta strejken i Drömfabrikens historia – där en av huvudfrågorna var just att reglera användningen av AI.

Världens ledande AI-chefer har också själva pekat på risker, bett om hårdare reglering, och poängterat att utvecklingen kan behöva pausas.

Tiden då 500 animatörer kunde ägna fem år åt att skapa en animerad film i världsklass kan till exempel snart vara förbi. Det förutspår Jeffery Katzenberg, tidigare ordförande för Walt Disney studios, som menar att AI dramatiskt kommer att reducera antalet animatörer.

ANNONS

Warner music planerar en AI-genererad film om Edith Piaf, där den franska sångerskans röst och rörelser kommer att återskapas 60 år efter hennes död, med hjälp av artificiell intelligens.

Samtidigt hjälper ”Kaspar”, en AI som matats med Werner Herzogs samtliga verk och inspirationskällor, det danska bolaget Tambo att skapa en ny ”Werner Herzog-film”. Men hur äkta och konstnärligt blir det när artificiell intelligensen undersöker den mänskliga existensens villkor – utan att vara mänsklig?

Under Göteborgs filmfestival kommer AI att ta sig an Bergmans klassiker ”Persona”. Publiken kommer att få se en AI-genererad version: ”Another persona” där Liv Ullmanns rollfigur bytts ut mot Alma Pöysti, som gör en modern tolkning.

Experimentet blir avstamp för en intressant – och minst sagt angelägen – diskussion om filmkonsten, tekniken och vår dystopiska framtid.

LÄS MER:Stockholms filmfestival invigd – på hotade biografen Skandia

LÄS MER:Titiyo om Cornelis Vreeswijk: ”Manschauvinistiskt geni”

LÄS MER:Från klasskamp till vip-mingel när Stordalen intar Järntorget och Folkets hus

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS