Jenin Grill konsthall öppnar på Hisingen

Stan har fått en ny plats att begrunda konst på. Under kultstället Jenin Grill på Hisingen öppnar på onsdagen en konsthall med samma namn. Tanken är att blanda olika sociala rum.
– Det här är en oöm plats för konstskapande, omgiven av intressanta kontaktytor och en god mezetallrik på övervåningen, säger initiativtagaren Roozbeh Behtaji.

ANNONS
|

Jenin Grill i Kvillebäcken har blivit en institution dels på grund av den goda maten, dels för att den är en av få klassiska aktörer kvar i ett område som gentrifierats hårt. För att hylla restaurangen och bredda konstvärlden har Jenin Grill konsthall skapats.

– Det blir en annan publik här och flera av oss kommer inte från konstvärlden. Vi vill vara lite mer öppna och tillgängliga, hitta till fler människor på olika sätt. Sen frågade vi Jenin Grill om vi fick använda namnet och de var superöppna med det, säger Roozbeh Behtaji från föreningen Göthenburgo.

Grill där uppe – konst där nere

Konsthallen ligger i samma röda tegelbyggnad som Jenin Grill, precis till vänster om trappan upp till restaurangen, vars gula skylt visar vägen. Men restaurangen är inte med och driver konsthallen. Den sköts av ideella föreningen Göthenburgo och filmbyrån Den goda byrån.

ANNONS

– Vi som är involverade pratade om att vi alla gillade Jenin Grill, att det är mat som vi vuxit upp med, men vems mat är det i dag? Det kändes intressant att öppna en konsthall i ett område som är så expansivt, säger Roozbeh Behtaji och fortsätter:

– Konst och konsthallar används som en vithetsmarkör och blir därmed verktyg i gentrifieringen, för att städa upp, det vill vi bryta mot. Det här är verkligen konst och kebabfläckar, inte bara ett finrum, här kan vad som helst hända.

Egentligen var planen att öppna redan förra året, men det satte pandemin stopp för. Under tiden har lokalen lånats ut till bland annat företagsevent. Ovanför ingången hänger skylten ”garage street food”, en rest från när det var just ett garage för foodtrucks. En ny skylt är på väg signerad Mikel Nilsson, konstnären som också prytt konsthallen med väggmålningar.

– Möblerna kom en kille hit och snickrade ihop, det har varit en oanvänd yta där folk kan få uttrycka sig. Vi har bara väntat på att få börja ställa ut, säger Roozbeh Behtaji.

LÄS MER:Göteborgs koloniala historia granskas i konsten

Premiär med performance

Under onsdagens premiär kommer den chilenske konstnären Máximo Corvalán-Pincheira att visa ett performance som tar avstamp i gesten att tvätta kläder. Barnkläder angrips med klorin. Poeten Patricio Galvéz kommer sedan att framföra en tidigare opublicerad dikt i sju strofer tillägnad hans sju föräldralösa barnbarn som han räddade från fånglägret Al-hol i Syrien.

ANNONS

– Corvalán-Pincheira arbetar mycket med kopplingen mellan identitet och politik . Det här verket berör frågor om identitet och våld, där barnen görs till föremål för politiska projekt och gränsdragningar, säger Daniel Terres från Urban konst vid Göteborgs konsthall, som curaterat kvällens performance.

Göthenburgo

En ideell förening som arbetar inom film- och kulturprojekt i Göteborg. Bland annat gjorde de filmen ”Det bästa med Corona” som tävlade i Göteborgs filmfestivals kortfilmstävling tidigare i år. Föreningen håller även i fortbildning inom film och har grundat fyra lokal-tvredaktioner runt om i stan. Göthenburgo har också producerat Jubileumskartan med Göteborgs stad, som skickats ut till stans invånare på posten. Där kan man ta del av tips och berättelser från Göteborg inför jubileet.

Den goda byrån

En filmbyrå som producerar och skapar film i olika format. Själv beskriver de sig som ”en hipp Stockholmsbyrå fast tvärtom”. Tanken är hjälpa folk förverkliga sina idéer och att lyfta olika kreatörer.

Jenin Grill Konsthall

Konsthallen ligger på Magnetgatan 6 och i anslutning till restaurangen Jenin Grill. Föreningen Göthenburgo och Den goda byrån driver projektet tillsammans.

Corvalán-Pincheira har tidigare ställt ut på flera konstbiennaler runt om i världen och befinner sig just nu i Göteborg via en residens från Iaspis, Konstnärsnämndens internationella program för yrkesverksamma konstnärer. Onsdagens performance kommer även att spelas in och visas på Göteborgs konsthall vid ett senare tillfälle.

– Adresser och platser är starkt kopplade till den svenska identiteten, i Göteborg blir det särskilt tydligt på grund av den stora segregationen. Om man ser till utvecklingen i Kvillebäcken, så står Jenin Grill kvar som en symbol för arbetarklass och invandrarbakgrund, nåt som tvingas allt längre bort. Så det är en strategisk plats för verket, säger Daniel Terres.

LÄS MER:Göteborg är bäst på nyskapande offentlig konst

Temporär konsthall

Jenin Grill konsthall är än så länge temporär, man har fått stöd att bedriva verksamheten från Kulturrådet under ett år. Förhoppningen är att få fortsätta. Senare i år kommer det bland annat att visas utställningar via Gibca, Göteborgs internationella konstbiennal.

– Målsättningen är att göra det här till en så rolig stad som möjligt att leva i. Vi har en väldigt bred bild av vad konst kan vara, vilket inte konstvärlden alltid har, säger Roozbeh Behtaji.

ANNONS

LÄS MER:Recension: ”Kastad/Cast” av Charlotte Gyllenhammar

LÄS MER:Filmindustrin rasar mot kulturbudgeten

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS