Evert Taube.
Evert Taube. Bild: Ragnhild Haarstad / TT

Här hamnar Evert Taube-skatten

Liseberg donerar sin stora Evert Taube-samling till Sjöfartsmuseet i Göteborg. Detta efter en lång och stundtals konfliktfylld process.

ANNONS
|

GP har tidigare i flera artiklar skrivit om ödet för Lisebergs stora Evert Taube-utställning, som plockades ner för några år sedan för att ge plats åt en Håkan Hellström-utställning, utan att det fanns en ny hemvist för nationalskaldens kvarlåtenskap.

Det diskuterades livligt vad som skulle hända med den stora samlingen, som köptes av Liseberg från Evert Taubes dödsbo, mot löfte att den skulle tas väl omhand. Flera intressenter ville ta över samlingen, bland annat Stiftelsen Sotenäs turism som ville flytta alltihop till Smögen.

LÄS MER: Lisebergs Taube-klenoder kan bärgas till Smögen

LÄS MER: Sven-Bertil Taube om hotet mot pappans museum

ANNONS

Protesterna har varit många. Bland annat har Taubesällskapet engagerat sig och Sven-Bertil Taube har kommenterat till GP att det kändes "jättesorgligt" att museet inte fick vara kvar i sin gamla form.

Valde att behålla samlingen

Efter många turer meddelade parkens styrelse att man skulle behålla samlingen, men nedpackad och otillgänglig för publiken.

LÄS MER: Liseberg behåller Evert Taubes värld

Nu har man dock tagit ett nytt beslut: Evert Taubes värld doneras till Sjöfartsmuseet, som idag är en del av Göteborgs Stadsmuseum.

– För oss har det varit oerhört viktigt att hålla ihop samlingen och att lämna den till någon som både kan visa den publikt och ta hand om den på ett sådant sätt att den säkras för eftervärlden, säger Andreas Andersen, vd på Liseberg i ett pressmeddelande.

"Oerhört nöjda"

Utställningen doneras utan förbehåll till Sjöfartsmuseet, som är fria att förvalta och visa samlingen så som de finner bäst.

– Vi är oerhört nöjda över att det blev just Sjöfartsmuseet. Det innebär att samlingen blir väl omhändertagen och att den stannar i Göteborg och fortsätter komma göteborgarna till gagn, säger Andreas Andersen.

Fakta: Evert Taubes värld

År 2007 köpte Liseberg en stor mängd föremål från Evert Taubes dödsbo, bland annat brev, möbler och tavlor.

Utställningen öppnade 2008 och hade över 100 000 besökare sitt första år.

Från och med 2009 har siffrorna dalat kraftigt för att slutligen landa på strax över 20 000 besökare per år. Det är att jämföra med parkens totala besökarantal på 3,1 miljoner.

Under 2017 valde Liseberg att istället visa en Håkan Hellström-utställning i lokalerna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS