Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Liseberg behåller Evert Taubes värld

Det har spekulerats och protesterats. Nu är det klart: Evert Taubes värld blir kvar i Lisebergs ägo. Detta efter ett styrelsebeslut på måndagen.

– Vi har bestämt att vi ska behålla utställningen. Vi kände oss inte helt trygga i något av de förslag som kommit in från sådana som varit intresserade av att ta över sakerna, säger Gunilla Carlsson (S) ordförande i Lisebergs styrelse.

Varför var det inget förslag som dög?

– Det finns många olika aspekter, men vi känner att vi har ett ansvar för samlingen. Det är viktigt att den tas över i sin helhet och att utställningen kommer vara publik, säger hon.

Läs mer: Håkan-utställningen på Liseberg har floppat

Sedan ett par år ligger dock hela Evert Taubes värld nedpackad och är allt annat än tillgänglig för publiken. I utställningslokalerna finns istället utställningen I huvudet på Håkan Hellström.

Protesterna har varit många. Bland annat har Taubesällskapet engagerat sig och Sven-Bertil Taube har kommenterat till GP att det kändes "jättesorgligt" att museet, som byggts kring saker som Liseberg köpt loss från dödsboet, inte fick vara kvar i sin gamla form.

Läs mer: Sven-Bertil Taube om hotet mot pappans museum

Kan komma att säljas senare

Det finns inga planer på att Liseberg åter ska ställa ut Evert Taubes värld i sina egna lokaler. Enligt Gunilla Carlsson är det fullt möjligt att en försäljning blir aktuell vid ett senare tillfälle.

– Vi får se vad som händer framöver. Det finns inget som säger att den ska finnas i vår ägo för all framtiden, det är inte roligt att ha den nedpackad heller, säger Gunilla Carlsson.

Lånas ut till Göteborgsoperan

För att folk ändå ska kunna ta del av Evert Taubes värld kommer den att lånas ut till olika institutioner framöver.

Först ut är Göteborgsoperan, som kommer att ställa ut delar av samlingen 30 juni till 13 augusti i sin foajé. Detta i samband med att Sven-Bertil Taube sjunger sin fars visor tillsammans med Göteborgsoperans orkester den 12 och 13 augusti.

Läs också: Lisebergs Taubeklenoder kan bärgas till Smögen

– Vi har även fått förfrågan från Sotenäs att låna den. Det vore också intressant för Göteborgs universitet att få tillgång till samlingen för forskning, säger Gunilla Carlsson.

Evert Taubes barnbarn Maria Taube är nöjd med Lisebergs lösning för Evert Taubes värld.
– Vi i familjen tycker det är jätteroligt att så många besökare har sett utställningen. Det viktigaste är att samlingen bevaras. Det är ingen katastrof att den hålls nedpackad om det sköts professionellt och det gör Liseberg, säger hon.

Karl-Gunnar Roth, ordförande i Taubesällskapet, tycker att beslutet är positivt.
– Jag tycker det hedrar Liseberg att de inte bara släpper det. De ser att de har ett ansvar att utställningen kommer till någon som tar väl hand om den, säger han.
Han menar att både Värmdö och Sotenäs kommuner skulle bli goda förvaltare av samlingarna.
-Det tar tid och kostar pengar att få fram ett riktigt bra förslag och den kommunala vägen tar ett tag. Då är det bra att de hiar sig på Liseberg.
– Taubesällskapet tycker att det viktigaste är att det återuppstår. Om det blir på väst- eller ostkusten är mindre viktigt.

Oklart om Hellström-utställningens framtid

Den stora Håkan Hellström-utställningen har hittills floppat på Liseberg. I genomsnitt 88 besökare per dag är långt under vad parken hade räknat med.

Gunilla Carlsson lämnar dock inget besked om den utställningens framtid.
– Det har vi inte pratat om i styrelsen än. Den ska ju vara året ut till att börja med. Vad vi gör med den lokalen nästa år får vi se.