Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Lisebergs Taubeklenoder kan bärgas till Smögen

Liseberg har lagt ner Evert Taubes Värld. Så vart ska klenoderna ta vägen? Risken för att de ska försvinna till Stockholm har väckt viss oro i Göteborg. Nu kan Bohusläningen avslöja att attraktionen i själva verket kan återuppstå på Smögen.

Evert Taube föddes i Göteborg och flyttade senare till Stockholm. Fast nationalskalden förknippas också starkt med Bohuslän. Så vem tar över samlingen, när inte nöjesparken vill ha den kvar? Spekulationerna är igång och styrelsen för Liseberg har bordlagt ärendet till 26 juni. Stiftelsen Sotenäs Turism är med i matchen, bland andra intressenter, och hoppas stenhårt.

– Nästa år är det hundra år sedan Evert Taube gjorde sitt allra första offentliga uppträdande och det var just på Smögen, säger samordnaren Åsa Andersson.

Vidare gifte sig Evert Taubes föräldrar i Kungshamn och hans morbror var fyrmästare på Hållö. Det sägs även att Rosa Stranne på Smögens telegraf inspirerade till Rosa på bal. Sedan ska ju briggen Blue Bird ha förlist utanför Smögen, hur det nu var med verklighetsförankringen i det fallet. Och när förlovningen mellan Evert Taube och Malin Engström bröts lär ringen dessutom ha kastats i vattnet utanför Smögen.

"Vi har träffat företrädare för Liseberg"

Redan inför säsongen 2016 stängde Liseberg attraktionen för allmänheten. Så småningom väcktes en tanke i Sotenäs om att Smögen skulle vara en perfekt plats att föra arvet vidare på.

– Vi har kikat på det sedan i höstas men det har intensifierats under våren och vi har träffat företrädare för Liseberg, säger Åsa Andersson.

En konceptbeskrivning har lämnats in.

– Den ekonomiska insatsen från oss skulle vara att investera i uppbyggnaden av ett nytt hem för Evert Taubes Värld och ta ansvar för den framtida driften. För oss är det inte bara saker och historia som är viktigt utan möjligheten att integrera utställningen i vår miljö, säger Åsa Andersson som tror att ett positivt besked kan stärka besöksnäringen året runt.

Liseberg: Olika grupper har hört av sig

Inför 2008 byggde Liseberg upp attraktionen, efter att ha tagit över delar av Evert Taubes dödsbo. Men förväntningarna på 250 000 besökare första året sprack och med åren sjönk besöksantalet till runt 30 000.

Thomas Sjöstrand, vice vd på Liseberg, bekräftar att olika grupper hört av sig men avslöjar inte hur han ser på underlaget från Sotenäs.

– Jag vill inte kommentera enskilda intressenter.

Förväntad prislapp är 4–5 miljoner kronor och det är inte placeringen i fösta hand som avgör.

– Det viktigaste för oss är ambitionen att utställningen ska visas publikt och vara intakt så att den inte styckas i delar, säger Thomas Sjöstrand.