Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sven-Bertil Taube och Maria Taube.

Sven-Bertil Taube om att Taubemuseet är hotat

Nu kommenterar Evert Taubes barn och barnbarn att Liseberg har stängt Taubemuseet. - Det är jättesorgligt, säger Sven-Bertil Taube och hans fru Mikaela Taube.

GP har avslöjat att Liseberg planerar en stor Håkan Hellström-utställning nästa sommar.

Inför satsningen har parken stängt ner Taubemuseet Evert Taubes Värld. Det kommer att ligga nerpackat i åtminstone två säsonger. Sedan är framtiden oviss.

Läs mer: Håkan Hellström kör ut Evert Taube från Liseberg

När GP når Sven-Bertil Taube har han just varit hos tandläkaren, därför lämnar han över luren till sin fru Mikaela Taube, som svarar för dem båda.

- Det är väldigt sorgligt att de sätter museet på paus, med det krävs ett visst engagemang för att göra det till ett levande museum, säger makarna Taube.

Basen för Taubemuseet, som öppnade 2008, är ett antal saker som Liseberg fick köpa loss från Evert Taubes dödsbo mot löfte om att skapa ett museum.

Då hjälpte Sven-Bertil och Mikaela Taube till med idéer.

- Tanken var att det skulle vara levande och aktivt, att barn skulle få spela olika Taubekaraktärer, dansa tango, lära sig laga mat. Kanske kunde man ha artister som vill sitta där och spela Taubelåtar, vi hade hundra idéer.

Så har det inte blivit. Museet har sett likadant ut och publiken har svikit.

Tycker ni att Liseberg har engagerat sig tillräckligt?

- Det var väl en form av skifte i ledningen. De som var med från början hade de här tankarna, sedan kom andra chefer, jag ska inte klaga på något, men det är väl olika tider.

De berättar att Liseberg har skickat information om det hela till familjen via dödsboets advokat, men att de inte bjudits in att komma med förslag på hur man ska gå vidare.

Nu hoppas de på en lösning.

-Det vore roligt om det fanns ett Taubemuseum någonstans även framöver, sedan om det återuppstår på Liseberg eller någon annanstans det är inte vår sak att svara på.

Evert Taubes barnbarn Maria Taube sitter med i Taubesällskapets styrelse. Hon ser också framtiden an med tillförsikt.

"Såklart det finns en framtid för Evert Taubes värld. Jag räknar med att Lisebergs ledning kommer lösa att göra Evert Taube tillgänglig för besökare i framtiden." skriver hon i ett sms.