Här är skaparna av den nya enorma rondellpenisen

En grupp ungdomar som kallar sig Härrydademokraterna gör snöpenisar på flera ställen i Mölnlycke – nu har en ny kommit upp i en rondell.
– Vi har väl alltid tyckt om att vara kreativa. Vi vill hitta på lite grejer som inte alla gör, säger gruppens ledare till GP.

ANNONS
|

Penisen är, det måste sägas, påfallande välgjord. Den är rak och tydlig, med flera skarpsinniga detaljer. Ådror löper över skaftet. Pungsäcken har en god rondör. Du tänker: Detta verk är skapat med omsorg.

– Det är viktigt att bygga den stabilt från grunden, berättar Härrydademokraternas ledare, som vill vara anonym, över telefon.

– Allt beror egentligen väldigt mycket på väderförhållanden. Om det är kallare behöver man göra en stor snöhög, och skulptera utifrån den. Men om du har kramsnö, som är lite varmare, då räcker det med att göra många snöbollar och sedan krama ihop dem till en penis. Det går betydligt snabbare.

ANNONS

Hur lång tid tog den senaste snöpenisen att göra?

– Nio timmar, fördelat över två dagar.

Rondellpenisen äntligen tillbaka

Härrydademokraterna startades 2020, för att grundarna ville se ”hur lätt det var att skapa ett parti”. De driver ingen tydlig politisk agenda, men gruppens första snöpenis anlände 2021. GP:s journalist Johanna Hagström fastslog då i en artikel att ”rondellpenisen väcker munterhet”. Verket fick stor spridning nationellt och internationellt.

Efter detta har penisen byggts upp och rivits ned åtskilliga gånger. Nu är den tillbaka vid rondellen, nära Benarebyvägen i Mölnlycke. Den senaste versionen ska vara cirka 2,5 meter hög.

Framför allt penisens ådror är skickligt gjorda – berätta.

– Vi satte ut snöbollar på penisen för att få ut det mönster vi ville ha. Sedan fyllde vi i med mer snö. Till sist slipade vi bort överflödet med snö från ådrorna, med hjälp av våra handskar. Detta tog ungefär en timme, förklarar ledaren och fortsätter:

– Vi har väl alltid tyckt om att vara kreativa. Vi vill hitta på lite grejer som inte alla gör.

Hur går arbetet med partiet?

– Just nu vågar vi inte ha några löften eller tydliga frågor. Då tar vi oss vatten över huvudet. Men vi vill kanske fokusera lite på offentlig konst – att man lägger för mycket av skattebetalarnas pengar på konst.

ANNONS

Samtidigt håller ni på med konst själva?

– Jo, men våra snöpenisar är ju gratis. Man ska inte ofrivilligt behöva betala för konst som man inte tycker om.

Är detta snöpenisens budskap?

– Dels är det lite humor i alltihop, men ett litet budskap har vi också. Härryda har andra konstverk i rondeller som blivit ifrågasatta tidigare, något vi vill rikta uppmärksamheten mot.

Vilka då?

– Det finns ett verk som heter ”Naturens öga”, det står i en rondell i en annan del av Härryda. Många tycker att den påminner om två rövhål.

LÄS MER:Jättepenisen kom tillbaka – revs direkt

LÄS MER:Jättepenisen i snö är tillbaka – ”Låt stå!”

LÄS MER:Vårt behov av snöpenisar

LÄS MER:Jättepenis i snö står vid riksväg 40

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS