Jättepenisen i snö är tillbaka – ”Låt stå!”

Penisstatyn som fick stor spridning i fjol är tillbaka i rondellen i Dalsjöfors. Sist revs den av Trafikverket inom en vecka, men nu har de okända skaparna lämnat ett budskap: ”Låt stå!”
– Den är mycket högre än mig, minst tre meter, säger fotografen Joakim Eriksson.

ANNONS
|

Passerar man rondellen i Dalsjöfors i Borås i höjd med riksväg 40 under helgen finns det en chans till att man ser en gigantisk penis gjord av snö.

Någon eller några har återigen gjort skulpturen, som fick stor spridning nationellt och internationellt förra året, skriver Borås Tidning.

Fotografen Joakim Eriksson var på plats vid rondellen på lördagsmorgonen. Han berättar att snöpenisen var minst tre meter hög.

– Jag såg flera som tog kort och en radiokanal som var där och rapporterade. Det är inte rumsrent, men det är kul om det blir tradition, säger han.

LÄS MER: Snösnoppen sprids över världen

ANNONS

Uppmaningen: ”Låt stå!”

Förra året revs skulpturen inom en vecka. Eftersom den står i en rondell som Trafikverket ansvarar för ansågs den vara trafikfarlig.

GP har försökt att nå Trafikverket för en kommentar kring hur de ska göra detta året utan resultat. Men innan snöpenisen försvann förra året sa Sofia Lindahl, presskommunikatör på myndigheten:

”Det ska inte finnas några skyltar eller konstnärliga uttryck som stör trafikmiljön och säkerheten. Om vi vid inspektioner hittar sådant, så plockar vi bort det. Det hamnar ofta i ett förråd hos någon av våra underentreprenörer.”

När GP:s reporter frågade vad som gäller för stora föremål gjorda i snö svarade Sofia Lindahl:

”Även sådant som är utfört i naturmaterial kan inverka menligt på trafiksäkerheten. Jag skulle gissa att vår entreprenör i området redan har blivit varse detta och inom en snar framtid kommer att ha tagit bort snöansamlingen.”

LÄS MER:Jättepenis i snö står vid riksväg 40

Skulpturens betydelse för Borås

Helena Alçenius är vd för det kommunala bolaget Borås TME, vars uppgift är att marknadsföra staden samt utveckla verksamhet inom besöksnäring och platsutveckling. Hon tycker det är kul att snöskulpturen är uppe igen.

– Så länge den inte utgör någon fara tycker jag gott att den kan få stå kvar. Naturen kommer ju lösa det ändå så småningom. Vi kan behöva annat att tänka på än covid-19 just nu, säger hon.

ANNONS

Jättepenisens betydelse för Borås som stad är dock inget som bolaget kommer bygga varumärket vidare kring.

– Nej, vi kommer inte koppla det här till våra plattformar. Det hade ju kunnat hända vart som helst. Men det kan ses som en rolig pik om det dyker upp när man googlar Borås, säger Helena Alçenius.

ANNONS