Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snösnoppen sprids över världen

Just när vi trodde att den var borta för alltid har den börjat leva sitt egna liv utanför Sveriges gränser – och blivit upphöjd till kulturikon i sin egen stad.

Det började med att Åke Lindgren tog en bild från sitt lägenhetsfönster vid Grönsakstorget på den gigantiska snopp som något ritat i snön och som kommunens personal gick bet på att sudda ut. Han skickade bilden till GP som rapporterade om händelsen.

Läs också: Snopp i snön för mycket för kommunen

Dagen efter tog en saneringsfirma saken i egna händer och suddade ut snösnoppen som redan hade blivit något av en vintrig turistattraktion.

Se filmen: Här suddas snoppen bort

Där kunde man tro att historien skulle ta slut.

Men den muntra historien om snoppen i snön i Vallgraven i Göteborg hade hunnit spridas som en löpeld på Facebook. Historien snappades, efter GP:s text, upp av flera svenska medier och har nu även fått spridning utomlands. I kväll ligger en artikel om snösnoppen som den sjätte mest lästa på den engelska tidningen The Independents nättidning. Där citeras också Anneli Hulthéns tweet på Twitter där hon skrev: "Det går inte att kommentera vettigt. Eller i klarspråk; vem bryr sig".

Här hemma i Göteborg vill nu närmare tusen personer ha snösnoppen tillbaka. Presentationen för Facebooksidan Återställ snökuken lyder:

"Den här sidan är till för oss som vill återställa den göteborgska kulturikonen snökuken till dess svunna prakt. 18/1 2016, vi glömmer aldrig!"

T-shirtar går att beställa med bild och text om snösnoppen och i morgon uppmanas alla att "lägga blommor vid platsen där den ursprungliga snökuken togs ifrån oss!" Och ute faller snön. Fortsättning lär följa.

GP vill gärna komma i kontakt med snösnoppens skapare. Mejla gärna reportern.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.