Regissören Hanna Högstedt fick idén till filmen Burka songs 2.0 i samband med slöjförbudet i Frankrike. Men hennes film kom att handla om något annat.
Regissören Hanna Högstedt fick idén till filmen Burka songs 2.0 i samband med slöjförbudet i Frankrike. Men hennes film kom att handla om något annat. Bild: Cédric Hanak

Göteborgs kulturchefer i gemensamt upprop – försvarar omdebatterade filmen

Ledningen för Göteborgs konsthall, Atalante samt Röda sten/Gibca uttalar sitt stöd för omdebatterade Burka songs 2.0 i ett pressmeddelande. Och nu släpper också Göteborgs filmfestival filmen på sin streamingtjänst, Draken film.

ANNONS
|

Burka Songs 2.0 hade premiär på Göteborgs filmfestival 2017 och visade även i höstas på Stadsbiblioteket, i samband med Göteborgs internationella konstbiennal, Gibca, och på scenkonstscenen Atalante.

Den visades också i gymnasieskolor runt om i Göteborg av Konsthallen tillsammans med regissören Hanna Högstedt.

"Att verka för mångfald och öppenhet ingår i våra grunduppdrag"

I ett pressmeddelande som skickades ut på tisdagen går nu en rad chefer i Kulturgöteborg samman och ger sitt stöd till regissören och filmprojektet.

"Våra olika verksamheter arbetar för att lyfta fram samtidskonstens vitt skilda uttryck och skapa utrymme för dialog och samtal kring aktuella frågor i vårt samhälle. Att verka för mångfald och öppenhet ingår i våra grunduppdrag, liksom att stå uppför konsten och konstnärers möjlighet att verka fritt, självständigt och obundet" skriver Cecilia Suhaid Gustafsson, konstnärlig ledare för Atalante, Ann Sofi Roxhage, enhetschef och Stina Edblom, konstnärlig ledare för Konsthallen samt Roland Adrell, ordförande och Mia Christersdotter Norman verksamhetschef för Röda sten och Ioana Leca, konstnärlig ledare för Gibca.

ANNONS

Stoppade visning och samtal

Den 14 mars skulle Burka songs 2.0 ha visats på Blå stället med efterföljande panelsamtal, men filmen stoppades av Göteborgs stad eftersom panelen inte ansågs kunna belysa frågeställningarna tillräckligt allsidigt. Ett beslut som vållat debatt.

LÄS MER:Filmvisning och samtal ställs in efter kritiken

LÄS MER: Sonesson: Osäkert hur Göteborgs filmfestival hanterar extremister

LÄS MER: Göteborgs stad utövar censur

LÄS MER: Göteborgs stad har en oroväckande kultursyn

LÄS MER: "Burka songs 2.0 kommer att visas"

Släpps på filmfestivalens streamingtjänst

Nu släpper också Göteborgs filmfestival filmen på sin streamingtjänst, Draken film.

– Alla har pratat om Burka songs 2.0 de senaste veckorna, men nästan ingen av de politiker och skribenter som har debatterat filmen har sett den. Därför känns det viktigt att kunna släppa filmen på Göteborgs filmfestivals streamingtjänst Draken Film. Jag tror att det är många som har en förutfattad mening om filmen och kommer att bli överraskade, säger Filmfestivalens konstnärlige ledaren Jonas Holmberg i ett pressmeddelande.

Fick idén av Frankrikes slöjförbud

Det var Frankrikes slöjförbud 2011 som gav regissören Hanna Högstedt idén att göra en film där hon som vit västerlänning skulle gå längs Champs Élysées och sjunga Marseljäsen tills hon blev gripen av polis. Men konstprojektet havererade och blev istället en film där Högstedt samtalar med olika personer om filmproduktion, islamofobi och vita privilegier.

ANNONS

– Förbudet förflyttade gränserna för vad staten kan gå in och reglera. Det ville jag lyfta upp och diskutera, men sättet jag gjorde det på känns i efterhand väldigt problematiskt och som en del av den struktur jag ville belysa i filmen. I Burka songs 2.0 lyssnar jag istället på hur de som på olika sätt är berörda av den strukturen ser på saken, och vilken film de tycker att jag borde göra, säger Hanna Högstedt.

ANNONS