Förlaget pudlar om Margaux Dietz kritiserade barnbok

Margaux Dietz nya bok ”Arnold reser till Sydafrika” kritiseras hårt som tondöv och smaklös. Influencern själv menar att det är en missuppfattning. "Vi har inte lyckats”, skriver förlagschef Claes Ericson.

ANNONS
|

Det blåser en storm kring Margaux Dietz, influencer och numera barnboksförfattare. I september utkom hennes första bok för barn, ”Arnold reser till Sydafrika”. Boken har sedan dess kallats både tondöv i sociala medier och ”ett rekord i smaklöshet” enligt Sydvenskans bokrecensent Shora Esmailian. Samtidigt har Dietz nominerats till Adlibrispriset för Årets barnbok 0-6.

Kritiken grundar sig i att det, trots att bokens handling utspelar sig i Sydafrika, inte syns en enda svart person. Karaktärerna som läsaren får träffa är endast familjen Dietz och det är deras semester bland giraffer och zebror som gestaltas.

LÄS MER:Margaux Dietz skriver barnbok – om sonen

Förlaget tar till sig av kritiken

På senare tid har förlag och redaktörer kritiserats för att släppa igenom böcker som inte bearbetats tillräckligt, skrivna av debutförfattare med stora följarskaror i sociala medier (GP 13/11).

ANNONS

På Bookmark förlag, som givit ut ”Arnold reser till Sydafrika” tar man till sig av kritiken. I ett mejl till GP Kultur skriver förlagschefen Claes Ericson så här: ”Vi tar fullt ansvar för vår utgivning och förstår i retrospekt att processen med att ge ut denna bok borde ha gjorts med större omtanke om viktiga frågor som representation och vithetsnormer.”

”Vi inser att vi, trots att vår avsikt med den här boken aldrig var menad att göra skada, har en passivitet under utgivningen, och en oförmåga att se utöver vårt egna perspektiv, och att vi därmed inte har lyckats med att skapa en bok som skulle kunna inkludera på ett annat sätt” skriver Ericson.

LÄS MER:Influencers får mer makt och större ansvar i coronatider

Margaux Dietz svar på kritiken

Själv har Margaux Dietz bemött de upprörda reaktionerna på sitt Instagram-konto där hon har drygt 400 000 följare. I en kommentar skriver hon att hon uppskattar att folk reagerar på frågan om mångfald.

Hon utvecklar resonemanget i en intervju med Aftonbladet där hon bland annat uttrycker att hon förstår att folk är upprörda om man ”ser det på det sättet”. Hon säger även att ”boken är för barn som inte har det så lätt i Sydafrika, att få lära sig läsa, speciellt då i kåkstäder. Det är det som behållningen går till. Det är jättetråkigt att det ska missuppfattas.”

ANNONS

Göteborgs-Posten har sökt Margaux Dietz.

LÄS MER:Margaux Dietz: Jag blev blockad från Tinder

LÄS MER:Efter kritiken – Margaux Dietz podcast klipps om

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS